Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar attacken mot synagogan i Göteborg under en intervju med TT.
Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar attacken mot synagogan i Göteborg under en intervju med TT.

Löfven hoppas på rejäla straff

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se "rejäla straff" för dem som angrep synagogan i Göteborg. Han är oroad för antisemitismen bland invandrargrupper från Mellanöstern.

ANNONS
|

Löfven reagerar starkt på brandattentatet mot synagogan i Göteborg.

- Jag hoppas att det här klaras ut och att de som gjort sig skyldiga till detta får rejäla straff. Jag blir riktigt, riktigt upprörd, säger han i en intervju med TT.

Han är oroad för antisemitismen bland invandrargrupper från Mellanöstern. Den gångna helgen genomfördes en propalestinsk demonstration där det uttalades hot mot judar.

ANNONS

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterade Sveriges Radio Malmöhus.

- Bevisligen har det kommit människor till Sverige från vissa länder där det är en del i den politiska retoriken att det här problemet har med judar att göra, säger Löfven.

Han syftar på konflikten mellan Israel och palestinierna.

- Där är politiska motsättningar ett sätt att attackera judar som folkgrupp. Det är fullständigt oacceptabelt.

Diskussion och kunskap

TT: Vad kan man göra för att motverka antisemitism i invandrargrupper från Mellanöstern?

- Det behövs mer information, diskussion och kunskap om att hat mot judar inte är acceptabelt. Man kan ha en politisk diskussion om politiska sakfrågor, där man kan tycka olika om vad länder gör, men vi ska aldrig någonsin tillbaka till att man ger en hel folkgrupp skulden för någonting, säger Stefan Löfven till TT.

ANNONS

Han säger att han har haft en kontinuerlig diskussion med judiska församlingen ända sedan han blev partiordförande för att visa att han tar problemet på allvar. I ett kortsiktigt perspektiv kan stödet handla om att tillföra resurser för skydd, men på lång sikt handlar det om annat:

- Då gäller det att komma åt roten, den helt vansinniga uppfattningen att judar inte förtjänar samma behandling som andra, säger Löfven.

Stort allvar

Utrikesminister Margot Wallström (S) var i Bryssel på ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

- Och jag tog faktiskt upp det på mötet med Netanyahu att vi – flera länder runt om i Europa – behöver göra ännu mer för att bekämpa antisemitismen, säger Wallström.

- För så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som känner att jag vågar inte säga att jag är jude eller judinna – då har vi ett viktigt jobb kvar att göra.

ANNONS

Kristdemokraterna begär nu att riksdagen har en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige.

- Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

- Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten.

TT

ANNONS