Löfven frustrerad över att terroristen var kvar i landet

Stefan Löfven är frustrerad över att den misstänkte 39-årige terroristen inte utvisats från Sverige. Nu bjuder han in övriga partier till samtal om terrorism.

ANNONS
|

Under sitt tal på partikongressen berättade statsminister Stefan Löfven att med anledning av fredagens terrordåd i Stockholm kommer bjuda in övriga partier till samtal om hur Sverige ska utveckla arbetet mot terrorism.

Vad regeringen tar med sig in i samtalen är för tidigt att säga.

– Det har gått två dygn, så vi får återkomma till det, säger Stefan Löfven på en pressträff efter talet.

Statsministern fick flera frågor om hur han ser på att den person som sitter anhållen misstänkt för att ha kört lastbilen som dödade fyra människor i Stockholm i fredags hade fått avvisningsbeslut – men ändå fortfarande var kvar i landet.

ANNONS

– Det gör mig frustrerad. Om man får avslag ska man åka hem. Det måste verkställas på ett bra sätt. Stefan Löfven säger att svenska myndigheter blivit bättre på att verkställa avvisningar, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Terrorismen och fredagens händelser i Stockholm var också anslaget på det tal Stefan Löfven höll på kongressen. Han hyllade alla de som öppnade sina hem och tog hand om varandra i en svår stund.

– Det är en stark signal: du är inte ensam. Jag är stolt över så många. Som statsminister – och som svensk. Ni har visat Sveriges rätta ansikte.

ANNONS