LO-basen bråkade med Andersson – blir minister

Karl-Petter Thorwaldsson var tidigare ordförande för LO och rök i den rollen ibland ihop med Magdalena Andersson. Nu tar hon in honom som näringsminister.
– Det kändes extra roligt och hedrande att få frågan om att vara minister för hela den gröna omställningen, säger han.

ANNONS

Med en mycket lång bakgrund inom såväl Socialdemokraterna som LO tar nu Karl-Petter Thorwaldsson klivet in i regeringen, vilket också förekom i förhandsspekulationerna. Sedan han lämnade rollen som LO:s ordförande har han bland annat arbetat som konsult inom SSAB i arbetet med den gröna omställningen. Om detta kan innebära jäv kommer att utredas under eftermiddagen, enligt Dagens industri.

Medlem i S har han varit sedan 1978 och under åren har han haft en rad olika roller, allt ifrån ordförande i SSU till ABF och som utredare av föräldraförsäkringen åt Göran Perssons regering. Men mest känd är han förstås för sina åtta år som ordförande i LO, 2012-2020.

ANNONS

Bråkat med nya statsministern

Du och Magdalena Andersson har varit i luven på varandra ibland. Blev du förvånad när du fick frågan?

– Det var när jag var LO-ordförande och hon finansminister, två klassiska bråkuppdrag. Nej men hedrad, särskilt när hon frågade om jag ville vara minister för hela den gröna omställningen av näringslivet. Jag kunde inte tacka nej till det, det kändes jättekul och extra hedrande att det var Magdalena som frågade, säger han.

Tydligast har konflikterna varit under åren i situationer där LO drivit på för en mer expansiv krispolitik, samtidigt som Andersson, då som finansminister, hållit hårt om pengarna och själv kallat sig Europas snålaste finansminister.

LÄS MER:Så ska den nya regeringen styra landet

LÄS MER:Magdalena Andersson vald till statsminister igen

Omställningen, en grön revolution

Trots att det bara är tio månader till nästa ordinarie val tror Thorwaldsson att det kommer gå att åstadkomma viktiga insatser i att visa vilken väg S vill ta framåt och också att lösa en del av de problem som finns i arbetet med den gröna omställningen.

– Att nu få gå in och få ansvaret för den gröna revolutionen, det är väldigt hedrande och otroligt spännande. Jag tror det kommer att bli något av det roligaste jag kommer att göra i hela mitt liv, säger han.

Thorwaldsson menar att Sverige nu ser den största innovationstakten någonsin i svenskt näringsliv.

ANNONS

– Aldrig förr har fler idéer kommit fram än vad som görs i Sverige nu. Men näringslivet ropar efter mer politik. Politiken måste finnas där och tillsammans med näringslivet klara omställningen mot ett fossilfritt samhälle 2045.

Karl-Petter Thorwaldssons föregångare på posten, Ibrahim Baylan, är positiv till sin efterträdare: ”Ett utmärkt val”.
Karl-Petter Thorwaldssons föregångare på posten, Ibrahim Baylan, är positiv till sin efterträdare: ”Ett utmärkt val”. Bild: Anna Tarnhuvud

Inom Socialdemokraterna är det väl känt att Karl-Petter Thorwaldsson har ett mustigt språk och svär en hel del. Detta har han själv försökt få bukt med genom att frivilligt ”böta” och skänka pengarna till plantering av skog, varje gång detta sker i offentliga sammanhang.

Nu tänker han dock försöka undvika svordomar.

Men han ger inga garantier.

– Jag kan inte lova någonting, för det kommer att hända. Men jag ska försöka hålla mig.

Baylan: Utmärkt val

Karl-Petter Thorwaldssons föregångare på posten, Ibrahim Baylan, är positiv till sin efterträdare.

– Jag tror det blir ett alldeles utmärkt val, jag har känt Karl-Petter under lång tid. Det är en person som är väl medveten om näringslivets och industrins förutsättningar, säger han.

Baylan gick i höstas ut med att han skulle lämna regeringen i samband med Stefan Löfvens avgång. Vad han ska göra härnäst har han ännu inte bestämt.

– Jag har velat fokusera på mitt uppdrag och göra klart det först. Nu återgår jag till min riksdagsplats och samtidigt ska jag fundera på framtiden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS