Nät från en helt ofarlig spindel. Arkivbild.
Nät från en helt ofarlig spindel. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Livsfarliga spindlar hittade på skola

Spindlar som hittats på skolor i Sandviken har visat sig vara en dödligt giftig art, rapporterar Arbetarbladet.

ANNONS

Den första spindeln dök upp på Sandviks truck- och kranskola i november. Ytterligare ett exemplar hittades på Göranssonska skolan och fler på Sandvik Coromant.

Infångade spindlar skickades iväg för artbestämning och nu är det fastställt att det rör sig om den chilenska giftspindeln Loxosceles laeta.

Ett bett från spindeln gör fruktansvärt ont och vävnaden kring bettet kan dö. Det finns också fall där bett från Loxosceles laeta lett till döden.

Men risken för att bli biten ska enligt experterna vara liten. Spindeln gömmer sig gärna i mörka utrymmen och på Sandvik har man fått rådet att inte stoppa ner händerna i en mörk låda utan att se efter först, att använda handskar och slå ihjäl spindlar man ser.

ANNONS

Nu har de drabbade skolorna och lokalerna sanerats och inspektioner för att se om det dyker upp nya pågår till juni.

Loxosceles laeta kommer ursprungligen från Sydamerika, men har etablerat sig i Kalifornien – och på Naturhistoriska museet i Helsingfors där den funnits i runt 50 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS