Liten efterfrågan på vaccin

ANNONS
|

I september godkändes Gardasil, ett vaccin som förebygger livmoderhalscancer. Varje år insjuknar 500 kvinnor i Sverige. Omkring 200 dör av sjukdomen.

Socialstyrelsen utreder om vaccinet ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Men det kan ta ett till två år. Under tiden gör olika landsting olika bedömningar. I Blekinge erbjuder man sedan ett par veckor allmänna vaccinationer. Men vaccinet är dyrt och vem som ska stå för notan är inte löst. Klart är att det inte är de unga patienternas föräldrar som ska betala i Blekinge.

Patienten betalar

I Göteborg avvaktar man och hänvisar till öppenvården, gynmottagningar som sköts av privata vårdgivare. Patienten får själv betala.

ANNONS

- Vi får frågor, men det är ingen rusning. Kanske blir det en stor efterfrågan, nu finns det en skepsis av ekonomiska skäl, säger Inger Bryman, verksamhetschef för gynekologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hon stödjer i princip tanken på allmän vaccination, men menar att det är en svår samhällsekonomisk fråga där man måste ställa kostnader mot nytta. Att vaccinera en enda årskull flickor skulle enligt Läkemedelsverket kosta runt 200 miljoner kronor.

För fullgott skydd krävs tre doser. Hos privata vårdgivare landar slutsumman på cirka 4 500 kronor.

Knappt 30 har vaccinerat sig

Kungsportsläkarna i Göteborg går aktivt ut och annonserar om vaccinationer. Men efterfrågan har hittills inte varit stor. Strax före jul hade knappt 30 unga flickor fått sin första injektion.

- Jag upplever det som att det är välutbildade föräldrar, ofta sjukvårdspersonal, som prioriterar att vaccinera sina döttrar, säger läkaren Carl-Peter Anderberg.

Tjänar ni mycket pengar på vaccinet?

- Nej, det är ingen stor affär, vaccinet är dyrt och vi gör inget stort påslag. Det är en tjänst vi vill tillhandahålla säger Carl-Peter Anderberg, som i en framtid vill att vaccinet plockas in i det allmänna vaccinationsprogrammet.

En enda dos kostar 1 118 kronor för sjukvården att köpa in från Apoteket och som patienten får betala. Sedan tillkommer patient- och receptavgifter

ANNONS

NU-sjukvården erbjuder sedan i november vaccinationer på Näl eller sjukhusen i Uddevalla, Strömstad och i Dalsland. Patienten får betala totalt runt 3 600 kronor ur egen ficka. Inte heller här är det någon rusning. På Uddevalla sjukhus vaccineras i snitt en person i veckan och även här är det mest sjukvårdspersonal som ringer och frågar om sina döttrar.

- Jag tror inte folk är medvetna om vaccinet än. Och man drar sig för kostnaden, säger Charlotte Greppe, överläkare på gynmottagningen på Uddevalla sjukhus.

Frågan om allmän vaccinering är inte enkel. Dagens vaccinationsprogram för förskolebarn bekostas av landstingen.

Men av kommunen när barnen går i grundskolan. I vilken ålder ska vaccination ske, och ska även pojkar, som bär på smittan, vaccineras?

- Det vore rimligt att vaccinet ingick i vaccinationsprogrammet, men det är en dyr åtgärd och kräver en lång process, säger gynekolog Björn Strander, som deltagit i en nationell studie om vaccinet.

Olika beslut i olika landsting

I väntan på Socialstyrelsens beslut agerar olika landsting alltså på olika sätt.

I Västra Götaland ligger frågan nu i det så kallade prioriteringsrådet. Där samlar man in fakta från olika håll innan man lämnar ett yttrande till hälso- och sjukvårdsutskottet. Det beräknas ske i början av februari.

ANNONS
Livmoderhalscancer

ANNONS