Kaj Linna får 18 miljoner i skadestånd. Arkivbild.
Kaj Linna får 18 miljoner i skadestånd. Arkivbild.

Linna får 18 miljoner i skadestånd

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av staten för att han suttit felaktigt frihetsberövad i 13 år. Skadeståndet är rekordstort.

ANNONS
|

– Det finns ingen motsvarighet i svensk rättshistoria, säger Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson till TT.

Linna dömdes 2004 mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord som begicks i Kalamark utanför Piteå. Efter en tredje resningsansökan friades han i fjol och släpptes från fängelset i maj.

Kaj Linna är mycket nöjd.

– Det känns jättebra, alla är nöjda och glada, säger han till Expressen.

Överenskommelsen om skadeståndet blev klar på långfredagens morgon.

– Såväl JK som jag tyckte att det var angeläget trots att det är helgdag, säger Thomas Magnusson.

Haft diskussion

Justitiekansler Anna Skarhed bekräftar att det finns ett förslag till en överenskommelse på 18 miljoner, men säger att det ännu inte är helt klart.

ANNONS

– Vi har haft en diskussion och det har framförts ett förslag till en överenskommelse, om jag får bekräftelse på att den accepteras så kan jag fatta ett beslut i nästa vecka.

Magnusson har varit i kontakt med sin klient, och säger att han är nöjd med ersättningen, som sätter punkt för en historia som började i april 2004.

– Han har accepterat ersättningsnivån och vi har gjort en deal. Nu är sagan all. Nu är det finito, tutti, klart. Kaj Linna kan gå vidare med sitt liv.

Unikt fall

Skadeståndet är rekordstort. Det är det högsta som har betalats ut enligt frihetsberövandelagen, det vill säga till någon som suttit felaktigt frihetsberövad. Den högsta ersättningen som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor till en man som var fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Ingen har heller i modern tid suttit felaktigt inlåst så länge, och Linnas advokat har tidigare talat om ett väntat skadestånd på 20–25 miljoner kronor.

– Linnas fall är unikt. Jag och många andra jurister har förutspått att det skulle bli en unikt hög ersättning, och det blev det också. Det är det högsta beloppet som har betalats ut enligt frihetsberövandelagen och det är inte förvånande att det blev så, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, inriktad på skadeståndsrätt vid Stockholms universitet.

ANNONS

Fakta: Tidigare höga ersättningar vid frianden

Den högsta ersättningen som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor till en man som var fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter.

På andra plats i kategorin hamnar Joy Rahman som fick 10,2 miljoner kronor för att han varit fängslad 1994–2002 för mord på en kvinna i Stockholm.

En man i Västmanland fick 4,2 miljoner kronor efter det att han tvingats till sluten psykiatrisk vård 2001–2007 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot en minderårig.

Två män fick 2,4 respektive 1,7 miljoner kronor för att ha suttit fängslade 2001–2004 för sexbrott mot barn.

En man i Stockholm fick två miljoner kronor för att han varit fängslad 1999–2001 för mord på puben Brother Tuck i Stockholm.

Bakgrund: Kalamarksmordet

TT

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannens röst och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen innan mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hade hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen.

Den 15 juni frias Linna helt för rånmordet i Kalamark.

ANNONS