Linköpingspolitiker vill införa undantagstillstånd

Granatattacken i Biskopsgården där ett åttaårigt barn omkom skakade om en hel omvärld. Nu vill en svensk politiker i Linköping, knappt 30 mil bort från explosionen, utlysa undantagstillstånd med anledning av händelsen. – Det här som skedde i Göteborg var det som fick det att bränna till i mitt huvud och fick mig att säga hit men inte längre, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköpings kommun.

ANNONS
|

Omkring 100 personer samlades på måndagseftermiddagen utanför Neutral Ungdoms lokalförening vid Friskväderstorget i Biskopsgården, Göteborg. Ögonblicket när en folksamling möttes upp var inte en engångshändelse. Många hade mötts upp för att stärka varandra i den sorg som uppstått sedan en oskyldig liten åttaåring fått plikta med sitt liv på grund av orsaker som han, född samtbosatt i England och enbart på besök hos en släkting, inte kunde svara för. Människorna som samlats börjar bli vana, det går inte att tala om en isolerad händelse. För snart ett år sedan, i oktober 2015, sköts en man till döds. Han var tidigare okänd av polisen och det är inte klarlagt om han hade någon som helst koppling till gängkriminaliteten eller om han bara var på fel plats vid fel tillfälle.

ANNONS

Samtidigt brinner det bilar över hela Sverige, förklarar Muharrem Demirok. Det är inte längre inhägnat till Malmö, Stockholms eller Göteborgs förorter. Problemet syns nu i städer med 100 000 invånare eller färre.Muharrem Demirok, född och uppväxt i den socioekonomiskt utsattaStockholmsförorten Botkyrka, vet hur utvecklingen såg ut där hemma. Och han tror sig veta vad som väntar i orten där han i dag verkar som kommunalråd, Linköping, om utveckligen fortsatt går åt samma håll. Efter otaliga rapporter om bilbränder och oro hade han redan fått nog. Men när ett åttaårigt barn dog i ett vardagsrum i Sverige 2016 sedan en handgranat kastats in genom fönsterrutan och detonerat väcktes en enorm vrede och vilja att förändra. Inte för sin egen del. Utan för att rädda det som räddas kan i Linköping. Och för alla dem där hemma i Botkyrka där han har kvar så väl vänner som familj.

– När det sker oroligheter natt efter natt och polisen inte får ordning så får man uppfattningen att det är andra som upprätthåller ordningen i deras plats. Det som har hänt i Göteborg där en handgranat slängs in är djupt tragiskt och det kunde ha gått mycket värre i Göteborg.Att människor ska vara rädda för sina liv är oacceptabelt.Vi måste erkänna att samhället sviker de här medborgarna och utlämnar medborgarna till de andra som upprätthåller lagarna och det är dem kriminella, säger Muharrem Demirok.

ANNONS

Vill införa undantagstillstånd

I en serie tweets på det sociala mediet Twitter ger Muharrem Demirok upprepade gånger utlopp för sina känslor. I ett parav tweetsen skriver han: "Skulle lokala utegångsförbud fungera? Skulle ge polisen ett extra verktyg att jobba med." samtEtt lokalt utegångsförbud innebär säkert en mängd juridiska krångligheter. Men inför nuvarande läge kan det vara ett bra verktyg för polisen.

Han möts av mothugg. "Du känner inte att kollektiv bestraffning och förbud innebär större krångligheter för säg.. liberalismen? Än någon juridik?", skriver en Twitter-användare.

Ingenting Muharrem Demirokinte hade förväntat sig. Han skrev i lika delar affekt ochmaktlöshet över den samhällsutveckling han ser framför sig.

– Jag vill rätta till ett av mina uttalanden.Det jag tänker mig är ett lokalt undantagstillstånd och inte utegångsförbud. Man ska givetvis kunna vara ute, vi ska inte rulla ut med pansarvagnar och stänga ner hela områden. Vad jag vill komma åt är att människor som lever i utsatta stadsdelar upplever att samhället har abdikerat.Det man kan göra är att stärka upp så att polis, skola och socialtjänst samarbetar och får en verktygslåda som öppnar upp.En verktygslåda som visar att vi inte längre tänker dalta runt och är beredda att ta i med hårdhandskarna för att återställa ordningen i området för de människor som bor där,säger Muharrem Demirok och vidareutvecklar:

ANNONS

– Om man stöter på en tolvåring ute 02 på natten som driver omkring med 19-20-åringar så bör man kunna omhänderta 12-åringen, åka hem till föräldrarna och fråga omdet är okej att barnet är ute på det här viset.

Gör allt för att Linköping inte ska bli som Botkyrka

Muharrem Demirokförklarar atthan är uppvuxen i stadsdelen Botkyrka i Stockholm. Han talar om en rädsla för att vistas i området, hur hans vänner och familj ändrat sitt rörelsemönster och om en skrämmande samhällsutveckling.

– Göteborg och Stockholm ligger ungefär tio år före i utvecklingen jämfört medLinköpingskommundär jag verkar i dag. Och jag vill inte se samma sak hända i vissa områden här som i Stockholm och Göteborg, säger Muharrem Demirok.

Det finns, som du nämner, en juridisk aspekt. Hur tänker du egentligen kring den?

– Det här kan man se som ett frivilligt lokalt åtagande för jag ser att det givetvis finns en rad juridiska aspekter. Vi måste samarbeta och arbeta för att förhindra framväxten av parallella samhällen. Det handlar i slutändan om barn som vi måste ge en chans i samhället, vi kan inte offra dem till de kriminella. Det är inte gangsterkungarna som bränner bilar, det är småbarn som blir hantlangare åt gangsterkungarna och tvingas göra livsval i tidig ålder. Om någon väljer att svärta ner mig för att jag går utanför den politiska ramen må det så vara.Jag är så mån om dem som bor i de här områdena, det är mina vänner och min familj.

ANNONS
ANNONS