Göta Hovrätt i Jönköping. Arkivbild.
Göta Hovrätt i Jönköping. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Lindriga våldtäktsdomar skärptes av hovrätt

ANNONS

Tre pojkar utsatte 2022 en tonårsflicka för sexövergrepp på en låst handikapptoalett i parkområdet Trädgårdsföreningen i Linköping.

I tingsrätten dömdes pojkarna bara till skyddstillsyn – nu underkänner Göta hovrätt domen och pojkarna döms till fängelse för grov våldtäkt, skriver Corren.

Åklagaren hävdade i tingsrätten att flickan inte deltog frivilligt och att hon var i underläge mot de tre pojkarna, då 16 respektive 17 år. Men rätten ansåg att det inte förekom något hot eller våld och att det inte var styrkt att "de tilltalade... otillbörligt utnyttjat situationen". Två av pojkarna dömdes dock för att ha våldtagit flickan "av oaktsamhet" och den tredje dömdes för medhjälp.

ANNONS

Hovrätten gör en helt annan bedömning, bland annat för att "ingen av de tre tilltalade ens träffat målsäganden förut". En vuxen person hade fått fem års fängelse men de tre gärningsmännen döms till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS