Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kammaråklagare Helene Gestrin yrkar på att 'Lilla hjärtats' biologiska mamma ska dömas till ett hårdare straff än vad Norrköpings tingsrätt tilldelade henne i augusti.
Kammaråklagare Helene Gestrin yrkar på att "Lilla hjärtats" biologiska mamma ska dömas till ett hårdare straff än vad Norrköpings tingsrätt tilldelade henne i augusti. Bild: Pontus Lundahl/TT

"Lilla hjärtat" drogades upprepade gånger

"Lilla hjärtat" hade flera narkotikaklassade substanser i kroppen när hon hittades död i sitt hem i januari 2020. Både åklagare och den treåriga flickans mamma har överklagat den dom som föll i augusti. Åklagaren yrkar på ett hårdare straff – medan mamman vill frikännas helt från inblandning i dotterns död.

Under måndagen – hovrättsförhandlingarnas första dag – satt mamman orörlig i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. På storbildsskärmar visades bilder på hennes dotter medan kammaråklagare Helene Gestrin berättade om flickans familjesituation: hur hon föddes med abstinens på vårkanten 2016, övergavs på BB och till följd av föräldrarnas psykiska ohälsa, missbruk och pappans kriminalitet omhändertogs ett par veckor efter födseln.

De två bilderna som visades på storbildsskärmen var tagna med runt ett halvårs mellanrum – den ena under tiden i familjehemmet, den andra några månader efter att flickan flyttat hem till de biologiska föräldrarna.

– Hon är magrare på den andra bilden. Hennes hår är tunnare, särskilt vid tinningarna, sade kammaråklagare Helene Gestrin i rättssalen.

– Om jag har räknat rätt så gick hon det sista halvåret ned 23 procent av sin kroppsvikt.

Förnekar brott

Åklagaren beskrev vidare hur de biologiska föräldrarna träffade dottern sporadiskt under de år som hon var placerad i ett familjehem i Vadstena. Pappan träffade flickan för första gången efter att kammarrätten våren 2019 beslutat att hon skulle flytta hem till sina biologiska föräldrar – ett beslut som gick tvärs emot både socialnämndens tidigare råd och en dom i förvaltningsrätten. Ett drygt halvår senare var flickan död.

I augusti i fjol dömdes flickans mamma till ett år och nio månaders fängelse för narkotikabrott och för att ha vållat sin dotters död – en dom som kvinnan i 40-årsåldern senare överklagade. Kvinnan yrkar på ett icke frihetsberövande straff, alternativt ett kortare straff.

– Hon förnekar brott såvitt avser dödsfallet. Hon har underkastat sig ansvar för delar av narkotikabrott, men vill frikännas för brott avseende dödsfallet, säger mammans nya advokat Emelie Righammar efter att måndagens förhandlingar avslutats.

Hittades under en säng

Åklagaren å sin sida yrkar på att mamman ska dömas till ett väsentligt hårdare fängelsestraff – i första hand för mord, i andra hand för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Tingsrätten kom fram till att kvinnan av oaktsamhet ansvarade för att flickan dog, medan jag tycker att hovrätten bör pröva om hon inte har ett direkt ansvar för att flickan avlidit genom en kombination av våld och narkotika. När ett så litet barn dör under sådana här omständigheter så behöver hovrätten enligt min uppfattning titta på vissa frågeställningar, säger Helene Gestrin till TT.

Under hovrättsförhandlingarnas första dag visades även bilder på familjens lägenhet och de beslag som gjordes i hemmet efter att flickan hittats död, däribland en större mängd narkotikaklassade tabletter. När polis fann flickan under en säng var hon inlindad i flera lager tyg och plast som därefter förslutits med hjälp av ett nylonsnöre.

Narkotiska preparat

Rättsläkare har tidigare slagit fast att flickan dog av en huvudskada, i kombination med undernäring samt narkotiska preparat som ska ha påverkat hennes medvetandegrad och andning.

– Flickan har avlidit av en kombination av fysiska skador och narkotikaintag. Hon har naturligtvis inte tagit de här drogerna själv – någon har gett dem till henne vid upprepade tillfällen under det sista dygnet hon levde, säger Helene Gestrin.

Enligt obduktionsprotokollet fanns det sår, hudavskrapningar och andra skador på stora delar av flickans kropp. Många av skadorna tydde på trubbigt våld, uppger åklagaren. Hon hade även utspända, flammiga lungor, syrebrist i hjärtat och visade tecken på generell syrebrist i hjärnan.

Brott mot griftefriden

Pappan avled i häktet en kort tid efter gripandet. Mammans försvarare Emelie Righammar ska nu försöka bevisa att flickan inte for illa under de tio månaderna hos de biologiska föräldrarna, att hennes död var en olyckshändelse och att mamman inte haft ett drogmissbruk. Försvaret kommer att presentera ny bevisning i form av mejlväxlingar med socialtjänst samt kalla nya vittnen som inte tidigare hörts. Även åklagaren väntas hänvisa till ny bevisning i form av bilder från lägenheten samt Ivo-dokument.

Rättsläkare bedömer att flickan varit avliden i minst ett dygn när polis kallades till familjens lägenhet den 30 januari 2020. Kammaråklagare Helene Gestrin yrkar därför även på att mamman ska dömas för brott mot griftefriden.

Hovrättsförhandlingarna vid Linköpings tingsrätt avslutas den 3 juni.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Kammaråklagare Helene Gestrin anländer till hovrättsförhandlingarna i Linköpings tingsrätt.
Kammaråklagare Helene Gestrin anländer till hovrättsförhandlingarna i Linköpings tingsrätt. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Fallet med "Lilla hjärtat"

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutar förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att hon ska tvångsvårdas och placeras därmed i ett familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari 2020, tio månader efter att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i deras lägenhet i centrala Norrköping. Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider kort därefter i häktet. Mamman åtalas i maj 2020 för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Hon förnekar brott.

Tingsrätten slår i juni 2020 fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus. I augusti samma år döms hon vid Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Både den dömda kvinnan och kammaråklagare har överklagat domen. Hovrättsförhandlingar pågår i Linköpings tingsrätt mellan den 24 maj och 3 juni 2021.

Rättsmedicinalverket har i ett utlåtande konstaterat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättningar för att döma henne till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Domstolarna