Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sälarna i Slottsskogen skulle ligga illa till om Maria Nilssons motion får stöd.  Bild: Rasmus Forsgren
Sälarna i Slottsskogen skulle ligga illa till om Maria Nilssons motion får stöd. Bild: Rasmus Forsgren

Liberal riksdagsledamot vill förbjuda alla djurparker

Förbjud alla djur på cirkus och avveckla alla djurparker. Det föreslår Maria Nilsson, liberal riksdagsledamot från Göteborg.
– Det är inte naturligt för djur att bara vara någonting människor tittar på.

Den allmänna motionstiden – den tid då alla ledamöter kan lägga fram sina egna förslag i kammaren – har just avslutats. Maria Nilsson (L) har lagt fram två förslag som handlar om djur och djurens rättigheter.

Ett handlar om djur på cirkus. Sedan årsskiftet råder förbud mot elefanter och sjölejon på svenska cirkusar. Maria Nilsson skriver i sin motion att det är bra, men inte tillräckligt: "Det finns inga egentliga skäl till att djur ska behöva vara en del av cirkusföreställningarna."

Grundproblemet återstår

– Jag tror inte att det är ett naturligt habitat för djur att vara någonting som människor tittar på, i den miljön. Det samma gäller djurparker, säger hon.

"Förbjud alla djur på cirkus och avveckla alla djurparker", det föreslår Maria Nilsson, liberal riksdagsledamot från Göteborg. Bild: Riksdagen
"Förbjud alla djur på cirkus och avveckla alla djurparker", det föreslår Maria Nilsson, liberal riksdagsledamot från Göteborg. Bild: Riksdagen

I en annan motion kräver Maria Nilsson att alla landets djurparker avvecklas. Hon skriver att djurvården blivit bättre, men att grundproblemet återstår: "Djurparker finns till för att människor ska titta på instängda djur på nära håll", skriver hon.

Vad skulle det få för konsekvenser att stänga ned alla djurparker?

– Man får väl fråga sig vad djur är till för. Är de till för att vi ska ta dem från ett naturligt habitat och titta på dem? Det ställer jag mig frågande till.

Sälarna skulle försvinna

Hon säger att sällskapsdjur är en annan sak. De kan vara av stort värde för ensamma människor.

– Så det vill jag inte stoppa, utan här handlar det om djur vi bara ska titta på.

Men sälarna i Slottsskogen skulle ligga risigt till?

– Ja, det skulle de nog.

I motionen skriver Maria Nilsson att djurparkernas syfte ofta sägs vara att bevara hotade arter, men att det finns en bättre lösning på detta: "nämligen att skydda djuren i sin naturliga miljö."

Varför har du valt att motionera om detta?

– Jag är medlem i Djurens rätt. Väldigt passivt, men jag har varit med på en del panelsamtal de arrangerat och känner att det här är någonting där vi kunde göra lite mer.

Jobbar för att djuren ska trivas

Anna Schönström, djuransvarig Slottsskogen, håller med om att det inte är naturligt för sälarna och de andra djuren att vara där de är.

– Nej, det kan man inte säga. Men det vi gör är att skapa så goda och bra förutsättningar vi kan, där vi utgår från djurens behov och hur de lever. Vi har utbildade djurskötare som jobbar med dem varje dag, som kan arten och som känner djuren, säger hon.

Hon tar sälarna som exempel.

– Ja, en säl jagar fisk. Det gör den inte hos oss, men vi försöker göra det svårare för sälen att äta fisk. Vi jobbar ständigt med att hålla dem sysselsatta. Det är inte så att vi bara har fem sälar i en damm.

Slutade med tropisk fågel

Hon säger att mycket förändrats över åren. Djurparkerna har högre krav på sig att dokumentera hur de berikar vardagen för sina djur, de stämmer regelbundet av vilka djur de ska ha och hur de kan göra det så bra som möjligt för dem.

– Till exempel tog vi ett aktivt val 2010 att sluta med tropisk fågel, för där tyckte vi att det krävdes för mycket för att hålla dem på ett bra sätt.

Det är inte första gången hon möter uppfattningen att djurparker tillhör en förgången tid.

– Vi är mer ifrågasatta än vad vi var för tio år sedan – och det behöver inte vara negativt. Det ställer krav på att vi ska tänka efter och jobba hårt.

Totalt lämnades 3 317 motioner in under den allmänna motionstiden. De kommer nu att behandlas av riksdagens utskott, innan de tas upp till beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.