Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svåra ekonomiska missförhållanden har avslöjats inom en organisation som fått runt 200 miljoner kronor i stöd från den statliga biståndsorganisationen Sida. Arkivbild.

Levde lyxliv för svenska bidragsmiljoner

Under 20 år gick runt 200 miljoner kronor i bidrag från statliga Sida till en organisation i Genève, vars direktör levde ett lyxliv med hög lön och okontrollerade förmåner, skriver Svenska Dagbladet.

Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark har varit huvudgivare till International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) i Genève. Organisationen producerade rapporter om handel och hållbar utveckling, men bidragen till ICTSD har stoppats sedan en intern brittisk rapport avslöjat allvarliga ekonomiska missförhållanden.

Direktören Ricardo Meléndez-Ortiz har lyft en lön på 5 miljoner kronor om året och betalat för resor och semestrar med organisationens kreditkort. Han har också anställt släktingar, tagit ut privatlån ur ICTSD:s kassa och fått årliga bidrag till avgifterna för sina barns privatskolor.

Varje år ägnade organisationen mindre än en timme åt internrevision, enligt den brittiska rapporten.

Från Sida har man inte varit medveten om missbruket av bistånd.

- Vi har finansierat från starten 1996, men kände inte till att det var misskötsel under så många år. Det har inte gått att utläsa av våra revisionsrapporter, säger Kerstin Jonsson Cissé, chef för enheten för global hållbar ekonomisk utveckling på Sida, till SvD.

Efter den brittiska granskningen 2018 stoppade Sida allt stöd till organisationen.