Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Lena Hallengren: ”Tufft att bli anklagad för att ha dödat 12 000”

Hon hann bara vara socialminister i drygt ett år innan coronapandemin bröt ut. Regeringens strategi har sedan dess både hyllats och sågats. Nu berättar Lena Hallengren om kritiken mot henne själv och regeringen.
– Det är klart att det är ganska tufft att bli anklagad för att ha dödat 12 000 människor, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Varför måste man inte ha munskydd? Och hur kommer det sig att regeringen inte stänger ner samhället, som så många andra länder gjort, när tusentals människor dör?

I januari 2019 fick Sverige en ny socialminister. Då anade ingen att frågor som dessa, och regeringens strategi under en världsomvälvande pandemi, skulle dominera nyhetsflödet och den politiska debatten bara ett drygt år senare.

Den nytillträdde socialministern Lena Hallengren skulle året därpå stå mitt i hetluften och förklara, eller försvara, regeringens hantering av det nya coronaviruset.

I en intervju med Aftonbladet öppnar hon nu upp om hur hon själv tänker kring den hårda kritiken som riktats mot henne och resten av Sveriges regering.

– Det är en superabsurd situation. Från en dag till en annan kan man inte öppna en tidning utan att man läser något om sig själv, vad man har sagt eller vad någon säger att jag har sagt. Men paradoxalt nog så möter man väldigt få människor på gatan, säger Lena Hallengren till tidningen.

Vill inte vara en teflonpanna

Sveriges dödstal, och hur höga de är i förhållande till andra länder, har varit en fråga som rört upp särskilt starka känslor och åsikter. Inte minst när KD:s partiledare Ebba Busch Thor i en direktsänd debatt uttryckte att regeringen ”med berått mod” låtit tusentals människor dö i sviterna av covid-19.

Liknande åsikter har uttryckts av många privatpersoner, inte minst på sociala medier.

– Jag skulle inte vilja vara en teflonpanna, då lär man sig ingenting och det känns ganska omänskligt. Jag tror inte någon är det på riktigt. Sedan måste man kolla vem som är avsändaren, jag kan inte sitta och läsa Facebooktrådar och ta till mig av alla dumskallar som skriver och som knappt kan tala om sina namn. Om folk däremot har konstruktiv kritik eller frågor och är vänliga så försöker jag svara. Men det är klart att det är ganska tufft att bli anklagad för att ha dödat 12 000 människor, säger Lena Hallengren till Aftonbladet.

Socialministern menar att regeringen och Sverige hanterat pandemin ”på det sätt de kunnat” men att det naturligtvis är förfärligt att 12 000 personer dött.

På frågan om hon inte kunde ha gjort mer svarar hon:

– Jo, så har jag i och för sig känt varande dag. Ska jag verkligen gå hem nu? Klockan kan bli 21-22 på kvällen och jag har redan käkat min andra hämtmat. Det känns som att jag inte kan gå hem sent nog och inte vakna nog tidigt.

”Tycker det är en tråkig bild”

I dagsläget är det framför allt ett ämne som står i fokus: Vaccinationerna. Och frågorna är många: Försenade leveranser av doser, avtal med olika läkemedelsbolag, och prioriteringsordningar över invånare som ska vaccineras.

Hallengren berättar i intervjun att hon inte är helt nöjd med de tongångar som nu råder i massvaccinationens uppstartsfas, och att bilden som målats upp av Sverige är orättvis. Hennes uppfattning är att vaccinationen kommer rulla på så fort vaccinet kommer till Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.