Leif GW Persson om Arbogakvinnan: “Ovanlig mördare”

ANNONS
|

Kvinnan i 40-årsåldern, den så kallade Arbogakvinnan, har skrivit in sig i svensk kriminalhistoria. I början av maj kommer hon att ställas inför rätta för de brott som hon nu åtalas för.

Det hela startade i januari 2015. Då tecknade hon en livförsäkring på maken hos försäkringsbolaget If. Förmånstagare – hon själv. Om han dog skulle hon få 2,5 miljoner kronor.

Ungefär en månad senare ska hon ha förgiftat maken under en semesterresa, enligt försäkringsbolaget.

– Vi säger att det är en märklig omständighet och att det är ett indicium som pekar åt ett visst håll, har Anders Lindstrand, utredningschef hos försäkringsbolaget If, sagt.

ANNONS

Och efter ytterligare ett halvår hittades maken död i vattnet vid en brygga i närheten av kvinnans föräldrars sommarstuga i Arboga.

LÄS MER: Sommarstugemordet: "Blivit behandlad som en mördare"

Brottsplatsen. Bild: Google maps/TT
Brottsplatsen. Bild: Google maps/TT

Larm två

Polisen trodde först att det rörde sig om en drunkningsolycka och därför inleddes ingen förundersökning.

Men försäkringsbolaget började ana oråd och startade själva en utredning. Bland annat kom de fram till att det dröjde tolv timmar innan kvinnan anmälde sin make som försvunnen. I juli förra året fick kvinnan veta att hon inte skulle få ut några pengar på livförsäkringen.

En månad senare, ett år efter makens död, larmades polisen återigen till sommarstugeområdet i Arboga. I ett hus hittades en man i 70-årsåldern död och hans fru svårt skadad.

Till en början misstänktes kvinnan för att ha mördat sin make men snart vände polisen misstankarna mot parets dotter. Paret är föräldrar till Arbogakvinnan.

Greps på Arlanda

Två veckor senare greps hon på Arlanda när hon var då på väg till Thailand på semester. En bit därifrån gjordes ytterligare ett gripande – hennes pojkvän i 20-årsåldern. De båda anhölls skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för mordet och mordförsöket på föräldrarna.

– Polisen har sedan den tredje augusti arbetat intensivt i utredningen och det var utredningsarbetet som ledde fram till gripandet av de bägge personerna, sa polisens presstalesperson Lisa Sannervik då.

ANNONS

Åklagaren ansåg dock inte att bevisläget mot paret var tillräckligt starkt och i stället för att begära dem häktade släpptes de på fri fot.

– De här 72 timmarna jag har varit inlåst har jag blivit behandlad som en mördare. Ingen har vågat gå in i mitt rum, sa kvinnan i en intervju med Aftonbladet.

Hon kallade misstankarna för "spekulationer" och påstod att hon och pappan hade en bra relation.

– Alla som känner mig och min pappa vet att vi hade en bra relation. Han är den enda som har stöttat mig, jämt. Och jag honom.

LÄS MER: Polisens spanare följde dottern – greps på hotellrum i Norge

Rättegången kommer att hållas i Västmanlands tingsrätt. Bild: TT
Rättegången kommer att hållas i Västmanlands tingsrätt. Bild: TT

Greps i Norge

Kvinnan åkte sedan till Thailand med några av sina barn.

Under tiden som Arbogakvinnan befann sig i Thailand stärktes misstankarna mot paret. I slutet av augusti lämnade kvinnan Thailand för ett hotellrum i Trondheim i Norge. Här var hon tillsammans med sin pojkvän när polisen slog till och grep dem.

De anhölls på sannolika skäl misstänkta för brotten, den starkare misstankegraden. Och denna gång begärde åklagaren dem häktade och tingsrätten ansåg att det fanns tillräckligt med bevisning för att hålla dem inlåsta.

Medan utredningen rörande mordet och mordförsöket på föräldrarna pågick beslutade Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg att man skulle inleda en förundersökning rörande Arbogakvinnans makes död. Ärendet rubricerades som mord och försök till grovt bedrägeri, men ingen misstänktes för brotten.

ANNONS

– Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, sa kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

LÄS MER: Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

LÄS MER: Teorin: Spår knyter sambon till offret

Polisen har sökt efter mordvapnet i Eskilstunaån. Bild: Google maps
Polisen har sökt efter mordvapnet i Eskilstunaån. Bild: Google maps

Öppnade grav

Som en del i denna utredning ville åklagaren att makens grav skulle öppnas för att låta obducera kroppen igen och då få svar på om brott kan ha legat bakom mordet.

– Det har inte skett en fullständig rättsmedicinsk obduktion av den avlidne. Inom ramen för en mordförundersökning ska det ske en sådan för att man ska se vilka fynd som kan finnas och vilka slutsatser man kan dra av det. Eftersom en förundersökning rörande mord har inletts så är det en naturlig del av en sådan utredning att man kontrollerar allt som går att kontrollera för att se vilka bevis som kan finnas, motiverade kammaråklagare Johan Fahlander.

Åklagaren fick som han ville och den 15 november förra året öppnades graven.

Veckan innan hade Arbogakvinnan delgivits misstankar om grovt bedrägeri för att ha förfalskat makens namnteckning i samband med att hon tecknade livförsäkringen på honom. Och i början av december fick hon veta att hon är skäligen misstänkt för mordet på maken. Men det dröjde till mitten av mars innan hon häktades för mordet.

ANNONS

LÄS MER: Mordmisstänkta dotterns hemliga kärleksmeddelanden på häktet

LÄS MER: Misstänkta dottern om relationen till sina föräldrar

Pojkvännen erkänner

Till en början har både Arbogakvinnan och hennes pojkvän nekat till all inblandning i mordet och mordförsöket på föräldrarna. Men med tiden började pojkvännen prata. Han erkände då brotten och berättade också att Arbogakvinnan var den som kört honom till brottsplatsen, enligt Veckans Brott i SVT.

– Varför i hela fridens namn skulle han hitta på det där? Varför skulle den där pojkvännen göra det om man tänker bort henne. Han skulle inte ens hitta till den där jävla kåken. Han har inget som gör att han kan ta sig dit. Han saknar ju bil och allting, har Leif GW Persson sagt till GP.

LÄS MER: Sommarstugemordet: Då öppnas makens grav

LÄS MER: Nya misstankar mot mordmisstänkt dotter

Åklagare Johan Fahlander. Bild: TT
Åklagare Johan Fahlander. Bild: TT

Misstänkta medhjälpare

Tre personer anhölls i mitten av februari misstänkta för inblandning i drunkningsmordet på maken sommaren 2015. De tre personerna har alla koppling till Arbogakvinnan.

Två av dem släpptes ganska snart men den tredje häktades. Han nekar dock till brott och påstår att han blivit ditsatt. I slutet av mars släpptes han av åklagarna, men han är fortfarande misstänkt.

– Vi gör kontinuerligt en bedömning av bevisvärderingen i ärendet och också vilka åtgärder som kvarstår att göras. Nu har vi kommit till ett läge där vi i princip har utfört alla utredningsåtgärder och när vi då bedömer hur bevisläget ser ut beträffande den här mannen så kommer vi fram till att vi når inte upp till tillräckligt skäl för åtal och vi kan inte förvänta oss en fällande dom på det material som vi har nu. Därför har vi gjort bedömningen att det inte längre finns skäl att ha honom frihetsberövad, sa då Jessica Wenna.

ANNONS

LÄS MER: Misstänkt för sommarstugemord släppt

LÄS MER: Arbogakvinnan häktas för mord på maken

LÄS MER: Uppgifter: Mördade för att få stanna i Sverige

Åklagare Jessica Wenna. Bild: TT
Åklagare Jessica Wenna. Bild: TT

"Ovanlig mördare"

I dag sitter Arbogakvinnan på häktet i Karlstad efter att ha misskött sig på häktet i Uppsala.

Bland annat ska hon ha försökt kontakta sin pojkvän som satt häktad i samma häkte, och ska även ha försökt muta en häktesvakt.

Hon har också hotatpoliser.

– Jag har bedömt när hon uttalade ett hot i en förhörssituation mot utredningspersonal, har Johan Fahlander sagt tidigare.

I början av mars stod det klart att Arbogakvinnan även misstänks för stämpling till mord. Flera personer som ska ha kommit i hennes väg på olika sätt ska hon ha försökt förmå att mörda åt henne, enligt Eskilstuna-kuriren. Flera av fallen har avskrivits men tre återstår.

LÄS MER: Arbogakvinnans misstänkta lögn till försäkringsbolaget

LÄS MER: Misstankarna: Arbogakvinnan gav pojkvännen mordvapnet

Nu väcks åtal

Och nu väcks åtal mot henne.

– Hon är ovanlig. Hon är en ovanlig mördare. Hon är kvinna till att börja med. Hon agerar utifrån ekonomiska motiv. Hade hon lyckats med den där drunkningsolyckan... Hon lever ju i en föreställning om att hon ska få 7-8 miljoner. Men hon har bråttom för så fort de är skilda får hon inte pengarna längre, har Leif GW Persson sagt om Arbogakvinnan.

ANNONS

Enligt honom ska kvinnan ha försökt teckna två försäkringar på maken, den ena gick inte igenom.

– Hade hon fått livförsäkringen då tror jag att pappan hade levt. Men om hon inte får det så måste hon få pengar från någon annanstans och då bestämmer hon sig för att ta kål på föräldrarna. Det kan hon ha gjort på olika sätt men nu väljer hon det här. Och det är jävligt korkat. Det finns mycket bättre sätt, har Leif GW Persson sagt.

De är inblandade i sommarstugemorden:

Arbogakvinnan i 40-årsåldern

Hon misstänks för mord på sin make sommaren 2015, mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma 2016.

Misstänks också förförsök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning för livförsäkringen, flera fall av stämpling till mord, givande av muta för att ha försökt muta personal på häktet att smuggla ut ett brev, samt hot mot tjänsteman

Nekar till brott.

Pojkvännen i 20-årsåldern

Tillsammans med Arbogakvinnan. Misstänks för att ha mördat flickvännens pappa och för att försökt mörda mamman.

Har erkänt.

Man i 25-årsåldern

Har en koppling till Arbogakvinnan.

Misstänkt för inblandning i drunkningsmordet på maken.

Kommer ej åtalas, har släppts ur häktet då bevisningen inte räcker till åtal i nuläget.

Nekar till brott.

Maken

Hittades död i vattnet vid sommarstugan i Arboga 2015. Utreddes först som drunkningsolycka nu rubriceras det som mord. Enligt försäkringsbolaget hade han förgiftats ett halvår före sin död.

Mamman

Mamma till Arbogakvinnan. Skadades svårt vid attacken i sommarstugan i Arboga sommaren 2016.

Pappan

Pappa till Arbogakvinnan. Dödadesvid attacken i sommarstugan i Arboga sommaren 2016.

ANNONS