Amanda Thorell med sonen Caspian välkomnas av mormor Lotta Rapp i ankomsthallen på Landvetter flygplats utanför Göteborg. 'De får gärna stanna hur länge som helst', säger Lotta Rapp.
Amanda Thorell med sonen Caspian välkomnas av mormor Lotta Rapp i ankomsthallen på Landvetter flygplats utanför Göteborg. "De får gärna stanna hur länge som helst", säger Lotta Rapp. Bild: Adam Ihse/ TT

Lättnaden efter hemkomsten: "Kunde inte sova"

Ett efter ett började de andra europeiska länderna stänga sina gränser till Storbritannien. Amanda Thorell landade på Landvetter utan att ha sovit en blund under natten.
– När vi fick höra att det kanske skulle ställas in fick vi panik, säger hon.

ANNONS

Den mer smittsamma mutationen av covid-19-viruset har fått flera länder att med kort varsel stoppa flygresorna till och från Storbritannien.

Inför det svenska beslutet, som väntas komma under måndagen, fanns sex inplanerade flygningar från Storbritannien till Arlanda och Landvetter under dagen.

På ett av planen, som landade i Göteborg strax före klockan 11, satt Isabelle Lyrestam.

"Undvek allting"

– Det var jättestressigt när vi kollade på nyheterna i går kväll. Det rapporterades på BBC att Nederländerna och Frankrike skulle stänga, men det hade inte kommit något officiellt från Sverige, säger hon till TT.

Isabelle Lyrestam bor egentligen i Chile, men hade planerat in två dagars mellanlandning i London på vägen till julledigheten i Sverige.

ANNONS

– Så vi satt och väntade och kunde inte sova på hela natten. Vi var inte säkra på att det skulle gå förrän flyget faktiskt gick. Så kändes det, helt sjukt.

Första mötet

I ankomsthallen på Landvetter väntade Lotta Rapp och Lennart Thorell från Uddevalla på dottern Amanda, som befann sig på ett flyg från Stansted.

– Hon ringde och grät i natt och var jätteorolig. De har barnbarnet med sig, mitt första barnbarn, så ni förstår att jag vill att de kommer hem. De får gärna stanna här länge, säger Lotta Rapp.

Det blev känslosamt när paret mötte sin dotter och två månader gamla Caspian vid lunchtid. Amanda Thorell var lättad.

– I morse när vi kom till flygplatsen så stod det bara cancelled, canceled, cancelled på tavlorna, säger hon.

Familjen bor vanligtvis i London och tycker att nyheten med det muterade viruset fick stort genomslag.

– Grejen är att det har funnits sedan september. England gick ut med det nu, men det förändrade ingenting för oss. Tar man en risk så tar man en risk, säger Amanda Thorell.

Samtidigt var Surayya Kazemi på väg åt motsatt håll, till London från Göteborg. Trots det muterade viruset.

– Jag är inte rädd för viruset. När vi kommer fram ska vi direkt sätta oss i en bil och åka till släkten i Leicester. Det handlar om vad man gör när man kommer fram, säger hon.

ANNONS

Annelie Scholz/TT

Jens Bornemann/TT

Isabelle Lyrestam som rest från Chile via London möttes av sin bror Lukas Lyrestam på Landvetter i Göteborg på måndagen.
Isabelle Lyrestam som rest från Chile via London möttes av sin bror Lukas Lyrestam på Landvetter i Göteborg på måndagen. Bild: Adam Ihse/TT
Amanda Thorell och sonen Caspian välkomnas av mormor Lotta Rapp på Landvetter i Göteborg.
Amanda Thorell och sonen Caspian välkomnas av mormor Lotta Rapp på Landvetter i Göteborg. Bild: Adam Ihse/ TT
En resenär från England på Landvetter utanför Göteborg.
En resenär från England på Landvetter utanför Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS