Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) under den utrikespolitiska debatten i riksdagen.
Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) under den utrikespolitiska debatten i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Lars Adaktusson lämnar efter konflikt med Ebba Busch

Lars Adaktusson hoppar av som utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Orsaken är att relationen mellan honom och partiledningen blivit ohållbar.
– Det grundar sig i en situation som varit svår under en längre tid, säger han till GP.

ANNONS
|

Lars Adaktusson hoppar av uppdraget som utrikespolitisk talesperson inom Kristdemokraterna. Skälet till avhoppet är att relationen mellan Lars Adaktusson och partiledningen, med Ebba Busch i spetsen, blivit ohållbar.

När GP når Adaktusson utvecklar han anledningen till hans plötsliga avhopp.

– Det beror i grunden på en arbetssituation som varit svår under en längre tid och som nått en viss punkt. Häromdagen kände jag att det gått så långt att jag bestämde mig för att inse vad det är och lämna min roll, säger han.

Frystes ut från säkerhetsmöte

I kombination med avhoppet som talesperson lämnar han också sin ordinarie plats i utrikesutskottet.

ANNONS

Det som blev droppen för Adaktussons är att hans hölls utanför och inte informerades om de säkerhetspolitiska överläggningarna mellan regeringen och oppositionen avseende kriget i Ukraina. Detta trots att han är partiets talesperson i utrikespolitiska frågor.

– Är man utrikespolitisk talesperson så kräver det nära och förtroendefulla kontakter med partiledningen. Finns inte det så blir det väldigt svårt att klara uppdraget och göra det på ett bra sätt, säger Lars Adaktusson.

Konflikten eskalerade

Problemen mellan Lars Adaktusson och partiledningen har pågått under en längre tid. 2019 lämnade han positionen som andre vice ordförande för KD och därmed även partiledningen.

2019 lämnade Lars Adaktusson positionen som andre vice ordförande för KD.
2019 lämnade Lars Adaktusson positionen som andre vice ordförande för KD. Bild: Pavel Koubek / TT

Då handlade det om hur partiledningen hade hanterat den mediala krisen som uppstod i spåren av abortdebatten under EU-valsrörelsen 2019. Partiledaren Ebba Busch tog vid tillfället avstånd från Adaktusson i media.

Enligt uppgift till GP har Adaktusson under längre tid frusits ut av partiledningen och vid flera tillfällen ska information ha undanhållits från honom. Situationen ska ha eskalerat gradvis och förvärrat relationen emellan.

Adaktusson själv vill dock varken kommentera uppgifterna eller utveckla hur relationen mellan honom Ebba Busch har sett ut eller om de två har haft dialog kring hans avhopp.

– Jag vill gärna inte göra det i offentligheten. Det här är interna förhållanden. Samtidigt när interna förhållanden får konsekvenser på det sättet som det fått så känner jag att jag måste nämna det, men jag behöver inte gå in på detaljerna, säger Lars Adaktusson

ANNONS

Den tidigare SVT-profilen ersätts av riksdagsledamoten Mikael Oscarsson i utrikesutskottet och som talesperson. Adaktusson ställer inte upp till omval till riksdagen, men säger att han inte kommer att lämna politiken.

– Jag är fortfarande kristdemokrat och brinner för att Sverige ska ha ett starkt kristdemokratiskt parti. Vad det sedan landar i vet jag inte, säger han.

GP söker KD:s partiledare Ebba Busch.

LÄS MER:KD kickade igång valåret med bärs med Busch

LÄS MER:Zelenskyjs tack till Sverige: ”Representerar frihet”

LÄS MER:KD och L: Skicka luftvärn till Ukraina

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS