Svenska insjökräftor innehåller höga halter av farliga PFAS-kemikalier. Arkivbild.
Svenska insjökräftor innehåller höga halter av farliga PFAS-kemikalier. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Larm om kemikalier i svenska kräftor

Svenska insjökräftor innehåller höga halter av PFAS-kemikalier. Det visar nya tester som Naturskyddsföreningen låtit genomföra.
– Det är ett hälsoproblem, säger Karin Lexén, föreningens generalsekreterare.

ANNONS

Samlingsnamnet PFAS syftar till en grupp kemikalier som finns i exempelvis smink, stekpannor, livsmedel och dricksvatten.

Enligt testerna, som gjordes av analysföretaget Eurofin på uppdrag av Naturskyddsföreningen, återfanns höga halter av PFAS i fyra av sju testade paket. Alla svenska insjökräftor inhandlades i matbutiker.

– Det här indikerar både att det finns oroväckande höga halter av PFAS i svenska vattendrag och att det sprids vidare via kräftor till oss konsumenter, säger Karin Lexén.

I år infördes EU-gemensamma gränsvärden för PFAS i såväl livsmedel som dricksvatten för att få ner nivåerna. För skaldjur är gränsvärdet 5 mikrogram per kilo, vilket fyra av kräftpaketen i testerna översteg. Två av dessa var förpackade efter årsskiftet när det nya gränsvärdet trädde i kraft.

ANNONS

Naturskyddsföreningen har därför valt att anmäla försäljningen av kräftorna till Livsmedelsverket och berörda kommuner eftersom man menar att kontrollen brister.

– Myndigheterna måste ta ansvar för att kartlägga och se till att det som säljs i butik går att äta. Det är deras ansvar, säger Karin Lexén.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 4 700 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar, samt från inomhusluft eftersom ämnena sprids från prylar och material i våra hem.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS kan också överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.

Källor: Kemikalieinspektionen och Karolinska institutet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS