Larm om farligt föremål vid flera länsstyrelser

Pulverfyllda kuvert upptäcktes under morgonen hos länsstyrelsens kontor på minst 16 platser i landet och polisen utreder olaga hot mot grupp. I Västra Götaland har inget misstänkt farligt föremål rapporterats.
Strax innan 14-tiden meddelar polisen i flera regioner att pulvret konstaterats vara ofarligt efter en första analys.

ANNONS
|

Polisen befinner sig på plats vid länsstyrelsens lokaler i flera regioner tillsammans med räddningstjänst, efter att de fått larm om misstänkt farliga föremål.

Insatser pågår i minst 16 orter runt om i landet, däribland Halmstad. Platserna hålls avspärrade under arbetets gång och på flera håll i landet är nationella bomskyddet inkallat för att bistå i arbetet.

Polisen har bekräftat att det rör sig om kuvert med pulver, eller annat okänt ämne, något Aftonbladet var först med att rapportera.

– Det är någon form av pulverliknande ämne som kommit i en brevförsändelse. I Västerås pågår just nu en räddningsinsats. Det är runt 3–4 personer som misstänks ha kommit i kontakt med ämnet, och som därför ska saneras, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt, till tidningen.

ANNONS

Pulvret ofarligt

Vid 13.40-tiden uppdaterade polisen i Malmö sin notis med att pulvret som skickats till länsstyrelsen där konstaterats vara ofarligt, efter en första analys. En kort stund senare följde flera andra polisregioner efter med samma meddelande.

Brottsrubriceringarna skiljer sig mellan regionerna, som i nuläget upprättat varsin för varje händelse. De rör bland annat olaga hot, olaga hot mot grupp och grovt olaga hot mot tjänsteman. Den sistnämnda rubriceringen är upprättad i Halmstad.

Om det blir någon gemensam brottsutredning för hela landet återstår att se.

– Det går inte att utesluta en samordning, men i nuläget har jag inga detaljer om det, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst.

I nuläget finns ingen misstänkt, enligt Svedemyr.

Flera till sjukhus

I Västra Götaland ska inget misstänkt brev ha inkommit under dagen.

”Länsstyrelsen Västra Götaland har hittills inte mottagit någon försändelse av den typ som flera andra länsstyrelser i landet gjort idag 29 mars”, skriver Jan Mogol, pressansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett mejl till GP.

Enligt SVT har två personer i Linköping och en person i Blekinge förts till sjukhus med ambulans.

SVT skriver att 18 av 21 länsstyrelser i landet mottagit kuvert med pulver. Förutom Västra Götaland är det länsstyrelsen i Värmland och Gävleborg som inte har mottagit någon försändelse.

ANNONS

På sin hemsida har polisen bekräftat insatser vid 16 kontor.

Insatser pågår på följande platser:

Malmö

Umeå

Växjö

Halmstad

Luleå

Linköping

Jönköping

Karlskrona

Kalmar

Östersund

Örebro

Uppsala

Falun

Nyköping

Västerås

Härnösand

Källa: Polisen

ANNONS