Illustrationen visar hur det kan ha sett ut när en T-rex slukade en Edmontosaurus, en sorts anknäbbsdinosaurie. Läppar kan ha gjort att bara toppen av tänderna stack fram, tror forskarna.
Illustrationen visar hur det kan ha sett ut när en T-rex slukade en Edmontosaurus, en sorts anknäbbsdinosaurie. Läppar kan ha gjort att bara toppen av tänderna stack fram, tror forskarna. Bild: Mark P. Witton/AP/TT

Läppar kan ha gett T-rex "snällare" utseende

Läppar som dolde de vassa tänderna gjorde att Tyrannosaurus rex inte såg fullt så farlig ut som man tidigare tänkt sig. Det menar forskarna bakom en ny studie.

ANNONS
|

En skräckinjagande best med stora och vassa tänder som sticker fram ur munnen. Så avbildas ofta Tyrannosaurus rex, till exempel i filmen "Jurassic park".

Men det kan vara missvisande – i alla fall enligt en ny studie gjord av forskare vid universitet i Kanada, England och Kina.

T-rex och andra så kallade theropoder, en undergrupp av dinosaurier där de flesta var köttätare, hade troligen läppar som täckte tänderna när munnen var stängd. Till och med när munnen var vidöppen och redo att hugga ett byte syntes kanske bara den yttre delen av tänderna, enligt forskarna.

Forskarna har bland annat analyserat skallar och tänder från både utdöda och nu levande reptilarter, och sett att tänder liknande de som finns hos T-rex mest liknar de som finns hos arter som har läppar.

ANNONS

Resultaten förändrar uppfattningen om utseendet hos dessa ”ikoniska rovdjur” skriver forskarna i tidskriften Science, där studien publiceras.

Men, det handlar inte om "kyssvänliga läppar", påpekar paleontologen Thomas Holtz vid University of Maryland, som inte var involverad i den nya studien. Utan snarare om tunna och fjällande läppar, likt hos den stora ödlan komodovaranen.

Det är inte första gången den gängse bilden av dinosaurier ifrågasätts. Annan forskning har visat att T-rex var mer böjd än man trott, och att den relativt lilla köttätande velociraptorn förmodligen hade fjädrar.

Stora och vassa tänder som sticker fram – så brukar T-rex ofta skildras. Arkivbild.
Stora och vassa tänder som sticker fram – så brukar T-rex ofta skildras. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/AP/TT
T-rex läppar kan ha liknat de som komodovaranen, världens största ödla, har. Arkivbild.
T-rex läppar kan ha liknat de som komodovaranen, världens största ödla, har. Arkivbild. Bild: Roland Johansson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS