Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) under en digital pressträff. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) under en digital pressträff. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) avgår för att åter bli riksdagsledamot och säkra S mandat i en statsministeromröstning, det skriver DN.

Orsaken är det mycket jämna läge som råder mellan blocken när riksdagen ska rösta om en ny statsminister den närmaste tiden.

De partier som ställer sig bakom Ulf Kristersson (M) ser ut att samla 174 mandat och de som ställer sig bakom Stefan Löfven (S) 175.

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) är sjukskriven sedan en tid tillbaka och har inte ersatts. Eftersom hon ersätter Jennie Nilsson avgår landsbygdsministern nu för att ta plats i riksdagen och säkra Socialdemokraternas mandat i en statsministeromröstning, vilket Dagens Nyheter var först med att skriva om.

– Det är ett lätt beslut för mig, säger Jennie Nilsson till tidningen.

Att hennes stol i riksdagen skulle stå tom i det här läget tyckte hon inte var ett alternativ.

Hon entledigades på onsdagen på egen begäran, enligt Regeringskansliet. Tills vidare tar näringsminister Ibrahim Baylan över ansvaret för hennes uppgifter.

Statsminister Stefan Löfven uttalar sig på Facebook:

”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge. Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt.”

Flera moderata politiker är dock kritiska på Twitter. Bland annat Moderaternas gruppledare Tobias Billström, som menar att ministern överger sin post.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) Twittrar ”Borde inte media reagera på s trixande? Eller centerpartiet som säger sig vilja värna demokratin?”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.