L-veteranen Linnéa Darell lämnar partistyrelsen. Arkivbild.
L-veteranen Linnéa Darell lämnar partistyrelsen. Arkivbild.

Lämnar L-styret: "Allvarlig delning"

Den tidigare riksdagsledamoten och partiveteranen Linnéa Darell lämnar Liberalernas partistyrelse efter beskedet att Erik Ullenhag drar sig ur ledarskapskampen.

ANNONS
|

Darell är en av de liberaler som tog tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Hon hade inte tänkt kandidera till omval vid höstens landsmöte, men väljer att kliva av redan nu, eftersom "att lirka ihop viljor nu finns det andra som kan göra bättre".

- Jag har respekt för att Erik klev av i dag. Det hade nog blivit ohållbart annars, vi måste på något sätt ena partiet, säger hon till TT.

ANNONS

- Jag har lite svårt att tänka att alla som på något sätt har en annan uppfattning helt plötsligt skulle vara beredda att lägga kraft och arbete på en ny inriktning för politiken. Det hade jag säkert gjort för 15 år sedan, stannat kvar och försökt.

"Sett på nära håll"

Men i dag ser den 73-åriga Linköpingspolitikern tillbaka på flera decennier som aktiv inom partiet.

Under den tiden kan hon inte minnas en större splittring än den som råder nu.

- Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon.

- Det är normalt med delade meningar och det har det varit, och det vore illa om det inte var det. Jag tyckte inte heller att det var anmärkningsvärt med flera kandidater till partiledarposten, det har vi haft också tidigare. Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

ANNONS

Inte nya M och KD

Linnéa Darell ser en enighet inom L i ekonomiska frågor, i skol-, energi- och klimatfrågor. Stötestenen för hennes del är synen på migration och integration, samt synen på framtida samarbete med dagens Moderaterna och Kristdemokraterna.

Att samla Liberalerna i en gemensam riktning kommer att ta tid, tror Darell.

- Jag hoppas att man kommer att kunna enas och jag tror inte på en delning av partiet. Men då hoppas jag att man i enandet hamnar i det som för mig har varit den socialliberala politiken.

TT

ANNONS