Solkräm är bara ett sätt att skydda sig mot solens UV-strålning. Arkivbild.
Solkräm är bara ett sätt att skydda sig mot solens UV-strålning. Arkivbild.

Läkaren: Våra råd om solen fäster inte

Solkrämen, en vän eller fiende? Hur länge får man vistas i solen? Sommaren är på intågande och det är lätt att bli bländad av alla råd och uppmaningar om solskydd.

ANNONS
|

Risken att drabbas av hudcancer är tio gånger högre i dag än den var för 40 år sedan. Runt 3000 svenskar får diagnosen malignt melanom varje år, och cirka 500 svenskar dör till följd av sjukdomen årligen.

Alla klarar en halvtimme i solen om dagen utan solkräm, enligt Olle Larkö som är överläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Men sedan ska kläderna på och blottade kroppsdelar smörjas med solskydd.

- Vi är klockrent överens om hur man ska göra och ändå förs samma diskussion varje år. En halvtimme i solen är bra, men sedan ska man sätta på sig en t-shirt och gärna en keps. Det är ett sådant enkelt hälsobudskap som inte verkar fästa, säger han.

ANNONS

Kemikalier i blodet

Genom att följa ovanstående råd skonar man också kroppen från mängder med kemikalier. En nyligen publicerad studie från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA visar att om man smörjer sig med den rekommenderade mängden solkräm i fyra dagar får man kraftigt förhöjda halter av innehållet i blodet.

- Det är väl inget som tyder på att det ska vara direkt farligt, men nyttigt tror vi inte att det är. Sätter man på sig kläder i stället för att smörja hela kroppen så slipper man tänka på det, säger Olle Larkö.

Vad är då den rekommenderade mängden solkräm?

Enligt Larkö krävs en kupad hand fylld med solkräm för att skydda hela kroppen mot UV-strålningen (eller 2 milligram per kvadratcentimeter på läkarspråk). Det gäller även under dagar då solen lyser med sin frånvaro.

- Man kan lätt utsättas för mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16, men då tänker man inte på att använda solkräm.

ANNONS

D-vitamin och endorfiner

Men lika farlig som solen är för vår hud, lika nödvändig är den för vårt välmående. En stund i solen kan ge ett endorfinpåslag i klass med en löprunda före frukost, påpekar Olle Larkö. Dessutom fylls D-vitamindepåerna på.

- Det finns faktiskt data som tyder på att man lever längre om man solar mer, speciellt kvinnor. Om man kan undvika att få hudcancer alltså.

- Och att inte sola alls är inte aktuellt, det klarar vi inte. Vi vill bada, spela golf, gå i skogen och segla och det ska vi fortsätta med.

TT

Fakta: Vanliga solkrämsmyter

Överläkaren Olle Larkö slår hål på fyra myter om solkräm:

"Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar."

- Nej, det är fel. Risken är högre om man bränner sig, men det är inte ofarligt om man inte bränner sig. Men man kan säga så här – ju lättare man blir brun, desto mindre är risken att få hudcancer.

"Solskyddsprodukter håller bara en säsong."

- Det är också fel. Det beror på hur man förvarar dem och vilket hållbarhetsdatum det har. Man får fråga på apoteket.

"Om man konsekvent använder solskydd så leder det till D-vitaminbrist."

- I teorin är det sant. Skyddar man sig helt och hållet och hela tiden finns risken att man tar upp för lite D-vitamin. Men å andra sidan visar det sig att människor inte följer tillverkarnas råd och ofta använder för lite solkräm, så det är väldigt få som är i riskzonen.

"Fönsterglas skyddar inte mot farlig strålning."

- Ett fönster skyddar mot UVB-strålning. Man behöver knappast ha solkräm bakom ett fönster, då får man sitta väldigt länge och befinna sig på sydliga latituder.

ANNONS