”Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
”Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Läkare utsatta för hot och våld

Var tredje läkare inom akutsjukvården och psykiatrin har utsatts för hot eller våld av patienter eller anhöriga det senaste året. Det visar en undersökning av Läkarförbundet. Västra Götalandsregionen är näst värst i landet.
– Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

ANNONS
|

Det senaste året har mer än var tionde läkare utsatts för hot eller våld av en patient eller en anhörig till patienten, enligt en enkät av Läkarförbundet.

Efter Jönköping är Västra Götalandsregionen värst drabbat i landet. Här har13 procent utsatts.

Oftast är det en patient som ligger bakom, men det händer även att anhöriga till patienten är hotfulla.

Värst är det inom psykiatrin där 35 procent har utsatts. Inom akutsjukvården är siffran 31 procent.

– Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är. Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission. En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Sofia Rydgren Stale.

ANNONS

AT-läkare, som alltså är tidigt i karriären och gör allmäntjänstgöring i väntan på sin läkarlegitimation, är också mer utsatta än andra läkare.

– Jag blir också illa berörd över att så många läkare tidigt i karriären har blivit utsatta för hot eller våld. Så ska det inte vara när man just kommit ut i arbetslivet, säger Sofia Rydgren Stale.

ANNONS