Partiledare Jan Björklund invigningstalar på Liberalernas riksmöte.
Partiledare Jan Björklund invigningstalar på Liberalernas riksmöte.

L vill ta bort vetot i EU för klimatbeslut

Liberalerna föreslår att beslutsreglerna i EU ändras så att det räcker med kvalificerad majoritet för att till exempel införa en europeisk koldioxidskatt. I dag har alla medlemsländer veto mot sådana beslut.

ANNONS
|

- EU måste bli tuffare. Det behövs en gemensam koldioxidskatt inom unionen så att det inte längre lönar sig att flytta utsläppen till länder med lägre ambition. Vi måste också ta nästa steg för att göra EU mer handlingskraftigt. Om var och en av de 28 länderna har veto blir det ingen koldioxidskatt, därför borde den här typen av beslut fattas med kvalificerad majoritet. Då kan EU agera på riktigt, säger partiledaren Jan Björklund i sitt tal på partiets riksmöte.

ANNONS

Lovsång till EU

I sitt lovtal till EU-samarbetet föreslog Björklund mer och fördjupat samarbete. Han kritiserade alla andra partier i riksdagen för inställningen till EU. De är antingen motståndare eller alltför skeptiska, framhöll han.

- Ängslan inför det europeiska samarbetet är stor i Sveriges riksdag. Från höger till vänster, från socialdemokrater till moderater, från kristdemokrater till miljöpartister och centerpartister. Man talar gärna i fina ordalag om EU men man är inte beredd att fördjupa samarbetet när det väl gäller, säger Björklund.

Fördjupat samarbete

- De är emot ett fördjupat klimatsamarbete med en europeisk koldioxidskatt. De är emot ett fördjupat ekonomiskt samarbete med bankunion, finanspakt och euromedlemskap.

- Flera partier är emot att gå med i den europeiska åklagarmyndigheten som nitar den ekonomiska brottsligheten. Inom EU:s rättsliga samarbete finns det tre länder som i dag står utanför åklagarmyndigheten. Det är Polen. Det är Ungern. Och det är Sverige, säger Björklund.

ANNONS

- Två partier vill lämna EU. Fem partier är skeptiska. Det finns bara ett parti som vill fördjupa det europeiska samarbetet, säger Jan Björklund.

TT

ANNONS