L-ledamoten: ”Gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar”

I en intervju med TV4-nyheterna säger Liberalernas riksdagsledamot Carl B Hamilton att han är kritisk till Richard Jomshofs uttalanden om islam, men står samtidigt bakom partiets beslut att inte rösta bort Jomshof ur justitieutskottet.
– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, säger han till TV4.

ANNONS
|

Efter Richard Jomshofs (SD) uttalande om islam och profeten Muhammed har det varit turbulent runt ordföranden i justitieutskottet. Liberalernas partiledare Johan Pehrson har kallat uttalandena för ”djupt olämpliga” men partiet har beslutat att inte rösta för att fälla Jomshof.

I en intervju med TV4 ställer sig Liberalernas riksdagsledamot Carl B Hamilton bakom Pehrsons uttalande.

– Det är en monumental ansvarslöshet att kalla Muhammed för massmördare, vad gör de nästa gång, är det judarna som då ska anklagas för någonting? säger Hamilton till TV4.

Carl B Hamilton ställer sig dock bakom Liberalernas beslut att inte rösta för att fälla Jomshof, och stödjer partiets fortsatta samarbete med Sverigedemokraterna. Han menar dock i intervjun att det finns gränser för vad Liberalerna kan acceptera:

ANNONS

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är ju inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, säger Carl B Hamilton.

När TV4 Nyheterna når Hamilton för ett förtydligande svarar han i ett sms: ”L kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar.”

Senare under onsdagskvällen ber Hamilton om ursäkt via ett inlägg på Facebook: ”Det här blev knas och fel av mig. Jag har uttryckt mig på ett sätt som upplevts stötande och till dem som tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt. Nedsättande kommentarer är lika allvarliga vem de än drabbar, det är för mig som liberal en självklar princip.”

Hamilton lämnar också samma kommentar via Liberalerna direkt till GP.

Uttalandet väcker reaktioner

I ett mejl till GP svarar också Liberalernas gruppledare Lina Nordquist: ”Självklart bör ingen uttrycka sig nedsättande om varken judar, muslimer eller någon annan. Det är inte okej att värdera människor olika utifrån deras religiösa tillhörighet eller ursprung.”

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kritiserar uttalandet från Hamilton. ”Uttalandena är djupt anmärkningsvärda.” skriver han på X, tidigare Twitter, och lägger till att det är synnerligen oväntat att uttalandet kommer från en företrädare från Liberalerna.

ANNONS

Judiska Ungdomsförbundet i Sverige kritiserar uttalandet på X: ”Inga minoriteter/grupper förtjänar att bli illa behandlade och samtliga partier bör stå upp mot kränkningar och diskriminering. Vad hände med allas lika värde?”

”Stötande. Liberalerna genomgår en total moralisk och intellektuell kollaps”, skriver S-toppen Morgan Johansson på X.

LÄS MER:L kommer inte fälla Jomshof

LÄS MER:Från lärare till frispråkig SD-profil – därför pratar alla om Richard Jomshof

LÄS MER:Oppositionen: Jomshof (SD) äventyrar Sveriges säkerhet

ANNONS