Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, och socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman håller pressträff på partikansliet.
Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, och socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman håller pressträff på partikansliet.

L: Alliansen spricker vid SD-samarbete

Om något av de borgerliga partierna samarbetar med SD så innebär det slutet för Alliansen. Samtidigt ser partierna en möjlighet att bilda regering där man söker stöd hos statsminister Stefan Löfven (S) – som inte tänker kliva ner trots avgångskrav.

ANNONS
|

S-ledningen träffades dagen efter valet för att diskutera valresultatet och hur en handlingskraftig regering ska kunna bildas.

Även Alliansen satte sig ner i ett möte under måndagen och lär ha pratat om samma sak. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) lade upp samma bild i sociala medier på de tre och Annie Lööf (C) runt ett fikabord.

"Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering", skriver M-ledaren.

"Då spricker Alliansen"

Jan Björklund närvarade senare under kvällen i SVT:s Agenda där han fick svara på frågor om den svåra tiden som väntar att bilda regering.

ANNONS

- Skulle något parti inom Alliansen börja samarbeta med Sverigedemokraterna, då spricker Alliansen, sade Björklund i Agenda.

Han utvecklade senare sitt resonemang för journalister som samlats utanför tv-huset.

- Alliansen kommer att behöva samarbeta i riksdagen. Om det ska ske över blockgränserna blir det med Socialdemokraterna i allt väsentligt. Det kan bli i vissa frågor med Miljöpartiet också, säger han.

Björklund framhöll på nytt att Stefan Löfven måste avgå som statsminister.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att en Alliansregeringsalternativ är "det enda som finns på bordet".

- Allt annat är retorik, sade han i Agenda.

Största "losers"

Läget verkar låst. Efter Socialdemokraternas möte var beskedet att de inte tänker släppa statsministerposten, även om man vill ha ett blocköverskridande samarbete.

ANNONS

S anser att det naturliga är att det största partiet i en regering får statsministerposten.

- Jag tror att i alla regeringar utom en regering som bildats i Sverige med mer än ett parti, så har det största partiet också varit det som tagit statsministerposten, säger gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman (S).

Han vill inte gå in på när man ska ta det första steget för att inleda samtal med partier i Alliansen. Han vill inte heller gå in på vad som händer med den rödgröna regeringens budgetsamarbete med V om S söker stöd högerut.

Partiets ledning stöder Löfvens beslut att sitta kvar som statsminister tills vidare, trots att båda regeringspartierna backar i valet.

- Största "losers" är faktiskt M, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

28000 röster

När nästan alla röster räknats leder de rödgröna med bara två mandat över Alliansen. Det kan ändras till onsdag, då även utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna räknats. Bara omkring 28000 röster skiljer blocken åt.

ANNONS

Moderaterna har ett tydligt krav.

- Stefan Löfven har en grundlagsmässig skyldighet att avgå, hävdar M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Han säger att statsministern inte kan visa att han har säkrat stöd i riksdagen. Och han har heller inte något regeringsalternativ att visa upp mot Alliansens.

- Finns det ett rödgrönt alternativ så är det bra om statsministern artikulerar det och förklarar om Vänsterpartiet ingår i det, säger Strömmer.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att Socialdemokraternas huvudalternativ inte innehåller V och att det finns skäl till varför Stefan Löfven ställde V utanför regeringen 2014.

- I en regering måste man vara överens om allt, säger Johansson.

ANNONS

Så länge Löfven sitter kvar är det han som har bollen, inte talmannen eller Alliansledarna.

Löfven ser sig själv som den som ska leda samtalen för att kunna skapa en regering med tillräckligt stöd i riksdagen.

Pragmatism?

På frågan om S kan vara så pragmatiskt att partiet kan samarbeta med en Alliansregering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson, svarar utrikesminister Margot Wallström (S):

- Det naturliga är väl att gå i opposition.

LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson anser att det "rimliga är någon typ av blocköverskridande regering".

SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att förhandla med alla.

- Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss inflytande, säger Åkesson som på måndagen, enligt Expressen, skickade en formell inbjudan till KD och M om samtal.

TT

Fakta: Regeringsbildningen

Upprop äger rum i riksdagen den 24 september.

Därefter sker talmansvalet.

En obligatorisk statsministeromröstning ska hållas senast två veckor efter att riksdagen samlats.

Om en statsminister eller statsministerkandidat inte får en majoritet emot sig blir han eller hon godkänd.

Faller regeringen så sitter den kvar som övergångsregering tills en ny utsetts.

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men den får inte utlysa nyval.

I praktiken fattar en övergångsregering endast beslut i löpande ärenden.

En talmansrunda med partiledarna inleds.

Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminister.

Om inget av förslagen godkänns, ska extra val hållas inom tre månader.

Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

Om statsministern avgår före omröstningen i riksdagen, börjar nuvarande talman förberedelser för talmansrundan fram till dess en ny talman valts.

Källa: Riksdagen

ANNONS