Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Lösning för garantipensioner utomlands

En EU-dom slår mot det svenska systemet med garantipensioner. Nu ska en tillfällig lösning säkra pensionerna för dem bosatta utomlands medan domen granskas.

- Förslaget gör det möjligt att betala ut garantipensionen till de här 43 000 berörda pensionärerna fram tills vi har utrett konsekvenserna av domen, men också har en lösning klar hur vi vill att det ska se ut framåt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT.

Inom kort ska en utredning tillsättas för att analysera EU-domens konsekvenser.

I december i fjol kom EU-domstolen med ett utslag som påverkar de som får svensk garantipension och bor i EU/EES-länder samt Schweiz. Enligt domen saknas det stöd att betala ut garantipension till personer som inte är bosatta i Sverige.

Domen innebär även att garantipension som betalas ut i Sverige ska beräknas annorlunda. Bland annat betyder det att den ska minska med faktiskt beviljade pensioner från andra EU/EES-länder, något som inte sker i dag.

- Det kommer också utredningen att titta på. Vi har beslutat om att få på plats en tillfällig lagstiftning. Garantipensionen kommer fram till utgången av 2019 att betalas ut som vanligt, säger Annika Strandhäll.

Regeringen skickar på måndagen ut lagförslaget på remiss. Bakom förslaget står alla partier som står bakom pensionssystemet.