Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Löfven vägrar kalla kärnkraft hållbar – KU-anmäls av SD och M

Oppositionen har drivit på i riksdagens EU-nämnd för att kärnkraft ska klassas som hållbar i det europeiska systemet.
Men Stefan Löfven (S) vägrar att följa uppmaningen.
Nu KU-anmäls statsministern av SD och M och Ebba Busch (KD) menar att han ”negligerar” EU-nämnden.

Vid EU-nämndens sammanträde nyligen slogs fast att Sverige ska driva linjen om att såväl svensk som annan europeisk kärnkraft ska klassas som miljömässigt hållbar inom systemet för taxonomi. Det är ett sätt för EU att försöka styra investeringar och satsningar mot miljömässigt bra lösningar.

Statsminister Stefan Löfven (S) håller inte med om att han struntar i EU-nämndens vilja. ”Det finns ingen nonchalans här mot riksdagen, tvärtom”, säger han till TT. Bild: Nils Petter Nilsson
Statsminister Stefan Löfven (S) håller inte med om att han struntar i EU-nämndens vilja. ”Det finns ingen nonchalans här mot riksdagen, tvärtom”, säger han till TT. Bild: Nils Petter Nilsson

Löfven: Har inte stöd i riksdagen

Stefan Löfven sa dock genast att han inte tänkte följa uppmaningen. I en intervju med TT före avresan till Bryssel framhöll han att kärnkraften fortsatt är ett viktigt energislag i Sverige, men att den inte kan kallas hållbar:

– Att säga att den är hållbar, det har inte stöd i Sveriges riksdag. Där har vi en lite speciellt situation att i EU-nämnden finns det majoritet för att säga att den är hållbar, men EU-nämndens majoritet motsvaras inte när man samlar hela riksdagen, sa Löfven.

LÄS MER: S-kuppen: Vill satsa på kärnkraft – med 11 nya reaktorer

”Ingen nonchalans”

I dag, när Löfven återrapporterade från senaste EU-mötet, bekräftade han att han även på plats i Bryssel hade gått emot nämndens vilja. Han ville dock inte se det som en nonchalans gentemot riksdagen.

Det har fått både SD och Kristdemokraterna att reagera starkt.

Ebba Busch (KD) skriver på Twitter:

”Beklagar att Stefan Löfven gått emot EU nämnden, genom att inte ta ställning för att inkludera kärnkraften i den gröna taxonomin. Genom att negligera EU nämndens beslut äventyrar statsministern möjligheten att använda kärnkraften i den långsiktiga omställningsprocessen.”

Dubbla KU-anmälningar

Även Sverigedemokraterna har gått i taket. Martin Kinnunen, gruppledare för SD i EU-nämnden, menar att riksdagens beslut alltid bör ligga till grund för vad Sveriges representant framför.

– Sammansättning i EU-nämnden har därtill varit den samma under lång tid och majoritetsförhållandena torde därmed ha varit väl kända för regeringen som inte rimligen efter fritt skön bör kunna välja vilka mandat de skall följa eller inte följa, säger Kinnunen i ett pressmeddelande.

SD vill nu att statsministerns agerande prövas och anmäler därför Stefan Löfven till Konstitutionsutskottet, KU. Även Moderaterna väljer att KU-anmäla Löfven.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt, säger Jessica Rosencrantz (M) till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.