Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström säger till Expressen att Stefan Löfven inte var i Gallerian för att köpa julklappar.
Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström säger till Expressen att Stefan Löfven inte var i Gallerian för att köpa julklappar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Löfven har besökt ytterligare butiker under jultiden

Igår kom nyheten att statsminister Stefan Löfven besökt Gallerian i centrala Stockholm – två dagar efter att han själv tryckt på att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul. Nu bekräftar hans pressekreterare att Löfven även besökt butiker dagen innan julafton. ”Statsministern sökte en reservdel till sin rakapparat”, skriver han i ett sms till P3.

ANNONS
|

Senast den 18 december meddelade statsminister Stefan Löfven ytterligare nationella restriktioner i kampen mot spridningen av det nya coronaviruset. En av dem var att köpcentrum så snart som möjligt skulle införa ett tak på hur många personer som samtidigt fick vistas i lokalerna.

Vidare underströk regeringen allvaret på sin hemsida: ”Trängsel får inte förekomma”, stod det. Stefan Löfven har själv rått svenskarna att undvika att gå i butiker under tidigare presskonferenser i december.

Nu visar det sig att statsministern själv, två dagar efter att han understrukit allvaret i situationen på en presskonferens, besökte Gallerian i centrala Stockholm. Vidare så berättar flera vittnen för Expressen att de sett Stefan Löfven besöka Gallerian vid fler tillfällen under december.

ANNONS

– Jag har sett Löfven här två gånger i december, säger en av Gallerians anställda till tidningen.

Besökte även butiker dagen innan julafton

Under onsdagsmorgonen kom det ytterligare nyheter om statsministerns julshopping. Då bekräftade Stefan Löfvens pressekreterare att statsministern varit ute på stan dagen innan julafton, och då bland annat gått in i en butik på Kungsgatan i Stockholm.

”Statsministern sökte en reservdel till sin rakapparat”, skriver hans pressekreterare i ett sms till P3 Nyheter, som var först med att skriva om händelsen.

I sällskap av livvakter

Under annandag jul kunde justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ses köa utanför shoppingcentret Nova i Lund. Inne i köpcentret syntes han senare tillsammans med flera livvakter, enligt uppgifter till SVT.

Ministern beskrev själv sitt agerande som ”oförsiktigt” och att han borde planerat bättre.

LÄS MER:Trots statsministerns uppmaning: Morgan Johansson (S) gick på mellandagsrea

Precis som sin justitie- och migrationsminister var statsministern i sällskap av en rad livvakter när han besökte köpcentret den 20 december, som har ett drygt 50-tal butiker, och själv besökte han butiken Stjärnurmakarna och tittade på klockor.

Tidningen skriver att besöket skedde under morgontimmarna. Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström säger till Expressen att Stefan Löfven inte var i Gallerian för att köpa julklappar och att statsministern följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel.

ANNONS

– Jag kan inte gå in på ytterligare detaljer, säger han till Expressen.

ANNONS