Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) lämnar Riksdagen efter sin slutrapport till talmannen Andreas Norlén (M) om sitt uppdrag att bilda regering.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) lämnar Riksdagen efter sin slutrapport till talmannen Andreas Norlén (M) om sitt uppdrag att bilda regering. Bild: Jonas Ekstrˆmer/TT

Löfven ger upp regeringsbildning

Både statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson har misslyckats i sina försök att bilda ny regering. Nu väljer talmannen Andreas Norlén att ta en mer aktiv roll.

ANNONS
|

Tidigare på dagen gav S-ledaren Stefan Löfven upp försöken att bilda regering efter två veckors sonderingar. Löfvens samtal har inte lett fram till några regelrätta förhandlingar.

I detta läge väljer Andreas Norlén att inte utse en ny partiledare till sonderingsperson.

- Nu vill jag ta en något mer aktiv roll, säger han efter att återigen ha träffat alla partiledare.

Redan på tisdagen kommer han att kalla partiledarna till nya samtal, men denna gång kommer samtalen ske i grupp. Talmannen tänker sig att diskussionerna kommer att handla om fyra regeringskonstellationer.

Flera gruppsamtal

Först blir det gruppsamtal om en stor regeringskoalition mellan partiledarna för S, MP och Allianspartierna, därefter följer samtal med S. MP, C och L.

ANNONS

Ytterligare gruppsamtal blir det sedan mellan Alliansledarna och Miljöpartiets språkrör och därefter får Allianspartierna diskutera själva med talmannen.

Andreas Norlén vill inte framhålla någon konstellation före den andra. SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer inte att delta i några av gruppsamtalen, men talmannen tänker ha enskilda samtal med dem.

Ökad frustration

Tidigare på dagen uttryckte flera partiledare frustration över att positionerna fortfarande är så låsta, sju veckor efter valet den 9 september och två misslyckade sonderingsrundor.

- På något vis måste vi smalna av processen, vi kan inte ha alla alternativ på bordet, sade Löfven om vägen framåt.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det nu behövs något annat. Men han efterlyste, i likhet med KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson, att riksdagen nu ska få börja rösta om statsministerkandidater för att föra processen framåt.

- Inget kommer att förändras förrän man börjar pröva alternativ i skarpt läge, sade Ulf Kristersson.

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund anser båda att alternativet Alliansen + MP måste undersökas grundligare. Men MP:s språkrör Isabella Lövin anser att alternativet faller på matematiken. Om SD röstar på S budget skulle den få fler röster än Alliansen + MP:s.

- Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomröstning, säger Lövin.

ANNONS

Trycket ökar

I takt med att tiden går ökar trycket på talmannen Andreas Norlén att sätta mer press på partiledarna. Ett sätt är att lägga fram förslag på statsministerkandidater för omröstning i riksdagen. För varje kandidat som röstas ner närmar man sig då ett extraval.

Stefan Löfven, som redan har röstats bort en gång, anser att det i så fall inte är han som står först på tur. Han pekar mot Alliansen och Sverigedemokraterna som röstade bort honom.

- Om det är några som ska stå i kö här för omröstning, så tycker jag att det bör vara några andra som ska stå först i den kön, säger Löfven.

Fakta: Detta har hänt

9 september: Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

25 september: Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

27 september: Talman Andreas Norlén har en första samtalsrunda med partiledarna.

2 oktober: Talmannen ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för att bilda regering.

9 oktober: Moderatledaren halvtidsrapporterar.

14 oktober: Moderatledaren ger upp försöken att bilda en Alliansregering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver SD-stöd.

15 oktober: Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

22 oktober: Löfven avger halvtidsrapport. "Svårt och komplicerat, inga positioner har ändrats", säger han.

29 oktober Löfven ger upp försöket att bilda en regering.

Ett extraval kan inte ske förrän talmannen har fört fram fyra statsministerkandidater till omröstning i riksdagen och alla har fått nej. Hittills har inte en enda sådan omröstning hållits. Den som hölls om Löfven var en ordinarie omröstning som måste hållas efter varje val om statsministern inte har avgått före omröstningen.

Källa: TT

ANNONS