Smittspridningen har ökat i sex av landets regioner.
Smittspridningen har ökat i sex av landets regioner. Bild: Johan Nilsson/TT

Läkarens larm: Början på fjärde vågen

Smittspridningen har åter börjat öka i flera av landets regioner. Deltavariantens intåg tros ligga bakom ökningen som nu skapar oro i flera europeiska länder.
– Jag tycker att man kan säga att det här är början på den fjärde vågen, säger Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet till SvD.

ANNONS
|

Smittspridningen har ökat de senaste veckorna i flera länder i Europa, däribland Sverige. Den mest dramatiska ökningen i Sverige återfinns i regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland, enligt en sammanställning som SvD har gjort.

De dagliga smittotalen i de tre regionerna har ”mer eller mindre fördubblats” de senaste veckorna, dock från låga nivåer.

Sammanställningen visar att det nu i genomsnitt upptäcks 296 nya coronafall om dagen att jämföra med endast 215 fall om dagen för en dryg vecka sedan.

Anders Björkman, som är infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet har tidigare varnat för att deltavarianten skulle kunna leda till ökad smittspridning. Och mot bakgrund av det säger han sig inte vara särskilt förvånad över den ökade smittspridningen.

ANNONS

– Jag tycker att man kan säga att det här är början på den fjärde vågen, säger han till SvD.

LÄS MER: FHM: Mer än hälften av svenskarna har antikroppar

Ny epidemi

Deltavariantens framfart gör att Sverige går mot en ny epidemi inom coronapandemin, menar Anders Björkman. Han menar att utvecklingen påminner en del om när alfavarianten tog över och bidrog till den tredje vågen i vintras.

– Om jag hade fått välja terminologi hade jag sagt att den första och andra vågen egentligen var en och samma våg, men med en sommar emellan. Med alfavarianten fick vi en ny epidemi och med deltavarianten får vi en till, säger Anders Björkman till SvD.

Mycket pekar på att den ökade smittspridningen inte skulle leda till så mycket fler sjukhusinläggningar eller allt fler dödsfall. Det visar bland annat sommarens utveckling i Storbritannien där vårdtrycket inte har ökat i takt med den omfattande smittspridningen som tidigare.

Trots det är situationen allvarlig, menar Anders Björkman.

– De äldre är skyddade men det kommer att innebära att fler och 20- och 30-åringar kommer att få långtidscovid, säger han.

ANNONS