Märta Stenevi valdes på Miljöpartiets kongress till partisekreterare och flankeras av språkrören Per Bolund och Isabella Lövin. Nu är hon favorittippad som nytt språkrör.
Märta Stenevi valdes på Miljöpartiets kongress till partisekreterare och flankeras av språkrören Per Bolund och Isabella Lövin. Nu är hon favorittippad som nytt språkrör. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kvinnorna som slåss om språkrörsposten i MP

En är valberedningens favorit – tre andra utmanar om jobbet. Här är kvinnorna som slåss om att ta över som språkrör i Miljöpartiet.

ANNONS
|

I augusti meddelade Isabella Lövin, klimat- och miljöminister, att hon skulle lämna regeringen och språkrörsposten så fort Miljöpartiet hade hittat hennes ersättare. Och nu på söndag är det alltså dags.

Vid en extrakongress, som hålls helt digitalt, avgörs vem som får uppdraget som språkrör tillsammans med Per Bolund, nu finansmarknads- och bostadsminister och som förmodas ta över som klimatminister efter Lövin. Den kvinna som utses till partiets nya ansikte utåt väntas också ta plats i regeringen som Stefan Löfven tros ombilda inom kort.

Anses kommunikativ

Partisekreteraren Märta Stenevi är skyhög favorit till jobbet, hon är också den som valberedningen ställt sig bakom. Stenevi anses ha den kommunikativa förmåga som krävs för att lyfta MP ur opinionskrisen och kunskaper som kan bredda partiet. Men frågan är fortfarande öppen.

ANNONS

Varför vill de ha uppdraget? Och hur ser de på varför de gröna har så svårt att övertyga i opinionen? GP har tagit pulsen på kvinnorna som slåss om jobbet – så här svarar de:

Märta Stenevi.
Märta Stenevi. Bild: Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi, 44, språkrör, Malmö

Därför vill jag bli språkrör: Jag vill att MP ska vara en grön superkraft i svensk politik som leder samhället i progressiv riktning, visar vägen till en ljusare framtid och tar alla strider som krävs för att nå dit.

Mina hjärtefrågor: Våra barns framtid. Hoten mot vår miljö överskuggar allt som rör framtiden. Därför drivs jag att bygga ett hållbart samhälle som ger varje barn förutsättningar att tro på sin framtid.

Förklaring till MP:s opinionsläge: Att vi inte har tagit tillräckligt mycket plats i den dagsaktuella debatten och därför inte har lyckats bygga förtroende för helheten i vår politik.

Bör båda språkrören sitta i regeringen: Ja. Men jag kandiderar till språkrör, inte minister. Våra medlemmar har gett oss uppdraget att försöka sitta i regering för att driva igenom så mycket av vår politik som möjligt. Så länge regeringsmedverkan innebär att vi kan förverkliga vår politik kommer jag respektera det.

ANNONS
Rebecka Le Moine.
Rebecka Le Moine. Bild: Henrik Montgomery/TT

Rebecka Le Moine, 30, riksdagsledamot och naturvårdsbiolog, Norrköping

Därför vill jag bli språkrör: Det krävs stora förändringar om vi ska klara miljömålen. Det får inte finnas tvivel kring att vi har tillräckliga politiska svar på art- och klimatkrisen, miljö måste gå före växande ekonomi.

Mina hjärtefrågor: Naturpolitik och att utvidga juridiska verktyg så att fler än en art (människan) inkluderas och har rättigheter.

Förklaring till MP:s opinionsläge: Att vi framstått som otydliga och inte skiljer oss tillräckligt från andra partier. Båda våra språkrör har samtidigt varit ministrar, vilket gjort att mycket som kommunicerats varit kompromisser snarare än grön ideologi. Jag vill föra fram den systemkritik som finns i MP.

Bör båda språkrören sitta i regeringen: Nej. Tid behöver gå till kraftsamling internt och opinionsbildning utifrån vår gröna ideologi. Att lyckas med det och vara minister tror jag är svårt, så minst ett språkrör bör vara utan ministeruppdrag.

Elin Söderberg.
Elin Söderberg. Bild: Pressbild, foto: Göran Jarmar

Elin Söderberg, 36, klimat- och energisamordnare, Umeå

Därför vill jag bli språkrör: För att jag vill bidra med kraft, energi och att föra partiets talan på ett inkluderande sätt som breddar förtroendet hos väljarna. Klimatomställningen är en kamp mot klockan.

Mina hjärtefrågor: En klimatomställning som inkluderar hela landet. Det kräver ett grönt helhetsperspektiv som inkluderas i en lång rad politikområden.

ANNONS

Förklaring till MP:s opinionsläge: Att vi inte nått ut med våra stora reformer, inte varit tillräckligt tydliga med de problem i samhället som vi vill åtgärda och otydlighet rörande vad MP vill i relation till regeringen och budgetsamarbetet.

Bör båda språkrören sitta i regeringen: Ja. Jag ser risk för otydlighet och splittring om ett står utanför. Istället skulle jag vilja vara tydlig med vad som är överenskommelser och vad som är MP:s egen politik.

Annika Hirvonen Falk.
Annika Hirvonen Falk. Bild: Ali Lorestani/TT

Annika Hirvonen, 31, riksdagsledamot och tidigare juriststuderande, Sundbyberg

Därför vill jag bli språkrör: Under tiden som migrationspolitisk talesperson visade jag att jag kan göra det MP behöver nu, på ett tydligt och pedagogiskt sätt föra fram våra värderingar och politik.

Mina hjärtefrågor: Värnandet av naturen, klimat och global solidaritet. Jag brinner även för att vi ska få en skola med barnen i fokus – inte vinstutdelning.

Förklaring till MP:s opinionsläge: Vi har i allt för hög utsträckning prioriterat att kommunicera regeringskompromisser. Vi måste bli tydligare med MP:s politik och värderingar.

Bör båda språkrören sitta i regeringen: Huvudfokus för nästa språkrör måste vara att föra fram partiets politik. Jag har tidigare tyckt att det är självklart att båda sitter i regering, men är öppen för en diskussion utifrån det läge vi befinner oss i.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS