Kvinnans vädjan innan hon sköts till döds

ANNONS
|

Mannen påstår att han inte minns något från den 11 augusti i år. Men enligt åklagaren sköt han då ihjäl sin fru med ett hagelgevär i deras bostad i Ystad.

Innan mordet ska mannen ha hotat sin fru och sagt till henne att han skulle bränna ner deras hus. Under eftermiddagen ska kvinnan ha ringt sina anhöriga flera gånger och berättat om hur rädd hon var för maken. Hon ska också ha berättat att maken hotat med att bränna ner huset. Den anhörige hörde maken i bakgrunden: "Om du ringer din syster är det nog det sista du gör", ska han ha skrikit.

ANNONS

Till en annan anhörig ska hustrun ha berättat att mannen sagt att kvinnan inte skulle få se morgondagen.

Tvungen att ringa själv

De anhöriga ska ha ringt SOS flera gånger under dagen och berättat om kvinnans rädsla för maken men SOS ska ha sagt att hustrun var tvungen att ringa själv.

Klockan 18.17 på kvällen ringde hon SOS. Men då var det försent.

– Hjälp mig, vädjade kvinnan enligt Kvällsposten till SOS-operatören.

Hon berättade att mannen hällt ut bensin i bostaden och hotat att bränna upp huset. Sedan hördes ett skott avlossas. Skottet följdes av en duns. Därefter hördes ytterligare två skott.

LÄS MER: Ex-officer åtalas för mord på sin hustru

Ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning

När polisen kom till gården utanför Ystad hittade de kvinnan död och mannen skadad.

Mannen, som tidigare varit officer vid Skaraborgs regemente, åtalades misstänkt för mord på hustrun och nu har rättegången avslutats. Under den sista rättegångsdagen beslutade rätten att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att se om han begick gärningen under allvarlig psykisk störning.

Mannen har redan genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning och den visade att mannen lidit av allvarlig psykisk störning när han sköt hustrun.

LÄS MER: SOS Alarm hörde ex-officerens dödsskott

"Van skytt"

Under den avslutande förhandlingsdagen yrkade åklagaren på att mannen ska dömas för mord.

ANNONS

– Han var van skytt med sin bakgrund som militär. Han har flera vapen. Avståndet och placeringen av skottet visar att mannen hade uppsåt att döda, ska hon ha sagt enligt Ystads Allehanda.

Hon ska också ha tagit upp det faktum att mannen innan mordet hotade hustrun.

– Under de här timmarna har hon känt ångest, förtvivlan och rädsla för sitt liv. Det är en förskrämd kvinna vi hör säga ”hjälp mig”, säger åklagaren enligt tidningen.

Mannens advokat anser dock att det ska dömas som dråp.

Advokaten har tidigare sagt till GP att han inte minns något från dagen.

– Min klient har sagt att eftersom han inte minns så är det rätten som får ta ställning till det, har Carl-Owe Olsson sagt.

Rätten beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan de meddelar sin dom. Nu har svaret på den rättspsykiatriska undersökningen kommit. Den har visat att mannen inte "begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning". Han anses inte heller ha varit sjuk vid undersökningstillfället. Därför anser man att det "inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård".

Rättegången fortsätter nästa vecka.

ANNONS