Kuratorn: "Våga prata om det hemska"

ANNONS
|

- Det beror lite på hur gammalt barnet är, men barn i förskoleåldern som normalt inte har något intresse av nyheter ska man nog hålla därifrån om man kan. Om barnen ändå tittar, se till att vara med, sitt bredvid dem, säger Tobias Sunnerfjell, kurator på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar.

Det viktiga är, enligt Tobias Sunnerfjell, att hjälpa barnet med känsloupplevelsen, att prata om det hemska och våga bekräfta det man ser.

- Man kan säga att det är fruktansvärt det som sker och att det är krig i Syrien just nu och att det tyvärr händer hemska saker i världen men att sånt här trots allt inte är vanligt. Många barn bär på frågor om det kan hända här och då får man förstås lugna dem.

ANNONS

Även om barnet inte verkar reagera på tv-bilderna är det ändå viktigt att visa att man själv också ser det otäcka.

- Föräldrar är ofta rädda att väcka den björn som sover, och låtsas som ingenting, men man ska benämna det man ser och det är inte farligt att visa att man själv känner obehag. Då kan man fråga om barnet också tycker att det känns hemskt. Därmed har man öppnat en möjlighet för barnet att prata, om han eller hon vill.

ANNONS