Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kunglig inledning på digital prideparad

Årets minst sagt annorlunda prideparad i Stockholm inleddes med kunglig glans i form av att kronprinsessan Victoria höll tal inför de digitala deltagarna i paraden.
– Vi får inte bli tysta. Vi måste tala för de som inte vågar, får eller kan, säger hon.

Likt andra stora evenemang har Stockholm Pride fått anpassa sig rejält efter rådande coronapandemi. Bland annat har prideparaden som brukar locka tusentals deltagare att gå genom Stockholm med regnbågsflaggor fått flytta till digitala plattformar.

Och för första gången invigs prideparaden av kronprinsessan Victoria.

– Hon tackade med glädje ja till förfrågan att inledningstala vid årets digitala prideparad. Kronprinsessan är ju medveten om hur viktig mötesplats pride är för hbtqi-personer vanliga år. Kronprinsessan hoppas att det digitala firandet kommer att vara ett bra alternativ, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Kronprinsessan Victoria inviger den digitala Prideparaden i ett videosänt tal.
Kronprinsessan Victoria inviger den digitala Prideparaden i ett videosänt tal. Bild: Kungliga hovstaterna/TT

"Otänkbart"

Vid klockan tolv släpptes talet från hovet och kronprinsessan Victoria tar bland annat upp framstegen som skett i Norden inom hbtq-frågor men också hur pridefirandet i Stockholm är viktig även för övriga världen.

– Det vi ser som självklart, eller åtminstone vill tro är självklart, det är i andra delar av världen helt otänkbart, säger hon i talet.

Hon tar också upp att det för henne är helt otänkbart att hbtqi-personer i andra länder kan riskera att trakasseras och fängslas och att deltagarna i Stockholm Pride är en inspiration till hela världen.

"Viktigt under corona"

– Jag tror dessutom att den här uppgiften är särskilt viktig just nu. När coronapandemin sätter så mycket på paus. När utvecklingen på vissa håll till och med går bakåt, säger kronprinsessan Victoria.

TT: Kommer kronprinsessan delta i något annat evenemang under pridehelgen?

– Jag kan bara svara för det officiella programmet, och där är det inledningstalet som kronprinsessan håller. Sedan kan ju alla ta del av de olika seminarier och programpunkter som Stockholm Pride har, säger Johan Tegel.

Sedan tidigare har kronprinsessparet engagerat sig i hbtqi-frågor i form av att bland annat besöka RFSL och informera sig om hur man arbetar och fokuserar kring inkludering inom idrotten, och hur utvecklingen ser ut internationellt inom hbtqi-frågor.

Victor Blomdahl/TT

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera intryck och identiteter samt intersexpersoner.

Bokstäverna H och B, som står för homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, det vill säga vem man har förmågan att bli kär eller attraherad av.

Bokstaven T står för transperson och handlar om könsidentitet. Alltså om hur man definierar och uttrycker sitt kön.

Bokstaven Q står för queer och kan både handla om sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik.

Bokstaven I står för intersexpersoner, alltså en person med intersexvariationer. En sådan variation är ett medfött tillstånd i vilket könskromosonerna, könskörtlarna eller könsorganens utveckling är atypisk.

Källa: RFSL