Forn- och kulturlämningar i landets skogar har klarat sig bättre senaste tiden. Arkivbild.
Forn- och kulturlämningar i landets skogar har klarat sig bättre senaste tiden. Arkivbild. Bild: Vidar Ruud/NTB/TT

Kulturstubbar hindrar skador i skogen

ANNONS

Färre forn- och kulturlämningar skadas ute i landets skogar, enligt Skogsstyrelsen.

När mätningarna inleddes 2012 fanns det skador på 36 procent av de undersökta forn- och kulturlämningarna. Den andelen har nu minskat till 27 procent, över så gott som hela landet. Norra Norrland är dock undantaget, där har antalet grova skador ökat från 12 till 18 procent.

I årets uppföljning har 400 avverkningar som skedde säsongen 2015/2016 och 960 lämningar gåtts igenom.

Skogsstyrelsens riktlinjer om "kulturstubbar", alltså att lämna 130 centimeter höga stubbar i närheten av platser där det finns forn- eller kulturlämningar, tycks ha gett effekt. Stubbarna hindrar skogsmaskiner som markbereder efter avverkning, den vanligaste orsaken till skador.

ANNONS

"Det här betyder att allt mer av vår historia som det finns lämningar av där ute i skogen får vara kvar för framtida generationer. Nu behöver vi öka takten för att också få ned de grövsta skadorna och se till att nedgången håller i sig även långsiktigt", säger AnnKristin Unander, som leder inventeringen på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS