Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bengt Kjellin
Bild: Bengt Kjellin

Kronprinsessparet firar 10 år – så tog GP:s fotograf enorma bilden

Den 19 juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Stockholm. Ett par hundra meter bort stod GP:s fotograf Bengt Kjellin med kameror riktade mot brudparet. Resultatet blev den enorma bilden.
– Vi fick hyra en svit på Grand Hotel, säger han.

Detaljerna i Bengt Kjellins foto är så många och skarpa att det känns för bra för att vara sant. Det går att tyda ansiktsuttryck på bröllopsgästerna som står långt borta på balkongen och inte minst på huvudpersonerna i fråga, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Det som var roligt med den var ju att försöka, vi hade aldrig gjort något sådant förut. Det var lite gissningar, man funderade på hur kortegevägen ser ut och vilka vinklar var rimliga, säger Bengt Kjellin.

Mosaik av över 200 bilder

Bilden tog ungefär 10 minuter att ta och består i själva verket av 220 mindre bilder som fogats ihop.

– Det är roligt att försöka hitta fel i den. Den första bilden är längst ner till vänster och den sista bilden som tas längst upp till höger. Det finns ett antal klockor med och ju längre ner i bilden desto tidigare är det, så man ser att det skiljer.

Kameran som användes för att ta bilden monterades på en hållare programmerades för att som styra om den, så att bilderna skulle passa ihop med varandra. Merparten av arbetet för att få till bilden gjordes innan Bengt Kjellin tryckte på utlösaren.

”Vi hyrde en svit”

– Det var nästan lika roligt att planera det här. Jag satt med Google maps ihop med bildchef Anders Håkansson och mätte avstånd. Till slut kom vi fram till att högt upp i Grand Hotel skulle vara ett bra ställe. Där fanns bara sviter så vi hyrde en svit för att ta bilden, säger han.

Trots att 10 år har gått är Bengt Kjellin inne och tittar på bilden med jämna mellanrum.

– Man blir lite upptäcktsresande i en sån här bild. Det finns så mycket att leta efter. Alla som står i området uppe vid slottet är någon form av celebritet, samtidigt kan du gå ner bland vanlig publik och se om du känner igen någon eller om någon gör något roligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.