Kronprinsessan Victoria har testat positivt för covid-19 för andra gången. Fotot är taget i samband med invigningen av forskningsfartyget R/V Svea.
Kronprinsessan Victoria har testat positivt för covid-19 för andra gången. Fotot är taget i samband med invigningen av forskningsfartyget R/V Svea. Bild: Christian Flodin

Kronprinsessan Victoria är sjuk i covid-19

På lördagen kom pressmeddelandet från hovet om att kronprinsessan Victoria har testat positivt för covid-19. Hon uppges ha förkylningssymtom men mår bra i övrigt.

ANNONS
|

Kronprinsessan är fullvaccinerad och en smittspårning har inletts. Tillsammans med familjen har hon nu isolerat sig i hemmet i enlighet med Folkhälsomyndighetens förhållningsregler.

I pressmeddelandet framgår att kronprinsessans och Prins Daniels officiella program kommer att justeras sju dagar framöver med anledning av testresultatet.

Flera i kungafamiljen smittade

Tidigare i veckan, under måndagskvällen, testade även Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia positivt för covid-19. Även de är fullvaccinerade med tre sprutor och upplevde vid tillfället lindriga symtom, men mådde efter omständigheterna bra.

– I och med att vi befinner oss i ett pandemiläge är smittspårningen relativt enkel till följd av att kungaparet inte har umgåtts med särskilt många senaste veckan, sade Margareta Thorgren, presschef vid hovet, till TT.

ANNONS

På lördagen rapporterade TT att kungen har tillfrisknat från virussjukdomen. Inom kort räknar han med att återuppta sina plikter.

”Kungen mår bra och kommer att deltaga digitalt under konferensen Folk och Försvar”, skriver Margareta Thorgren, presschef vid hovet, i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Det här är andra gången kronprinsessan smittats av covid-19. I våras testade både hon och prins Daniel positivt, och flera andra medlemmar ur kungahuset har haft virussjukdomen. Prinsparet Carl Philip och Sofia testades även positivt under hösten 2020.

ANNONS