Kronprinsessan om att fylla 40

Kronprinsessan Victoria befinner sig mitt i livet – men någon ålderskris känner hon inte av. Snart fyller hon 40 år och ett ordentligt firande väntas, även om hon nog helst hade låtit födelsedagen passera obemärkt.

ANNONS
|

Torsdagen den 14 juli 1977. Karolinska sjukhuset i Solna är omringat av journalister. I ett avskilt rum föds klockan 21.45 den flicka som några år senare ska komma att bli Sveriges kronprinsessa.

Först strax efter klockan två på natten går sjukhuset ut med den officiella kommunikén. Då är den nyblivna lilla familjen redan tillbaka på Slottet.

I sommar har det gått 40 år sedan kronprinsessan Victoria kom till världen.

Speciell känsla

Nu tar hon emot på Haga slott under en strålande försommarhimmel. Kronprinsessan är klädd i mörkblå dräkt, med håret i en stram knut och ett nyfiket leende på läpparna. Hon beskriver sig själv som "lite sliten".

ANNONS

–Det är klart att det är mycket som ska hinnas med. Det svänger mycket i programmet. Men det är ju det som gör det spännande och charmigt också, säger kronprinsessan Victoria.

Intervjun görs på glasverandan som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. En stor studsmatta står placerad invid grusgången och i sandlådan vid lekstugan, där kronprinsessans fastrar Hagasessorna lekte som små, ligger färgglada plastleksaker.

Det är en särskild känsla att familjen är tillbaka på Haga, säger hon.

–Jag har ju aldrig fått möjligheten att träffa mina farföräldrar, så att komma hit till Haga som jag vet betydde väldigt mycket för dem och deras barn, det känns oerhört speciellt. Det känns lite som att komma dem närmre. Ett försök att lära känna dem kanske, säger kronprinsessan.

Efterlängtade barn

I dag har hon en egen efterlängtad familj. För drygt fem år sedan förverkligades drömmen om att bli mamma, när prinsessan Estelle föddes. I fjol utökades familjen med en lillebror, prins Oscar.

Att förena uppdraget som kronprinsessa med att vara småbarnsförälder är samtidigt inte helt enkelt.

–Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt.

ANNONS

Även om kronprinsessan har mycket hjälp kan hon också känna sorg över det hon går miste om.

–Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger hon.

"Inga tråkiga barn"

Kungen och drottningen var ofta frånvarande under kungabarnens uppväxt. Kungen har tidigare uttryckt att han hoppas att Victoria får vara "mor så mycket som möjligt och ta hand om sin familj" innan det är dags att ta över.

–Det är ju lite av en annan tid vi lever i. Det finns en större förväntan på att man ska vara hemma med barnen mer. Det hjälper även oss, att det finns en förståelse för att vi nu när vi har små barn inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen är äldre, säger hon.

Trots barnens unga åldrar menar kronprinsessan att man redan kan skönja säregna karaktärsdrag.

–Oscar är väldigt lugn. Iakttagande i allra högsta grad. Lite reserverad, men orädd. Social och älskar sin storasyster. Estelle är så full av liv. Älskar människor, trygg, social, härlig humor, spexig. Och enormt omtänksam. Jag har inga tråkiga barn! utbrister hon glatt.

ANNONS

Hedrade terroroffer

Ett framträdande på sistone som gick rakt in i mångas hjärtan var när kronprinsessan, djupt rörd, dagen efter terrordådet på Drottninggatan kom till platsen för att hedra offren.

–Jag kände en jättestor sorg i att det nu även hade drabbat Stockholm och det öppna och tillgängliga samhälle som vi vill ha. Det var ett försök att förstå vad det är som drabbat oss. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats, säger hon.

Kronprinsessan fick tidigt lära sig att leva med närvaron av fotografer. Men att växa upp i rampljuset skapade också prestationsångest. Om den tunga tiden med anorexi säger hon nu:

–Det var en tuff period. En ganska vilsen period, inte helt ovanlig för när man är i den åldern. Jag är tacksam för att jag fick hjälp, för det är inte så lätt att ta sig ur en sådan situation själv, när man mår väldigt dåligt och har mycket ångest.

Vill tjäna Sverige

I dag har hon lärt sig att hantera höga krav och svåra känslor. Lugn och harmoni finner hon i naturen.

–Jag är ingen inomhusperson, jag mår mycket bättre när jag är utomhus. Så för mig betyder det väldigt mycket att komma ut, att få ta en promenad eller springa eller för den delen bara stanna upp och vara lite ute, med barnen eller så.

ANNONS

Även om kronprinsessan i dag fokuserar på sina plikter som just kronprinsessa, förbereder hon sig också för att ta över tronen en dag.

–Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiöst i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner.

En stor inspiration är mamma och pappa.

–Jag ser mina föräldrar i deras outtröttliga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder.

Ingen åldersnoja

Nu närmar sig alltså prinsessans 40-årsdag. Något hon menar känns lite främmande:

–Jaaa... Tiden går ju alldeles för fort. Det är kontentan av det. Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas. I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40, säger kronprinsessan.

Någon åldersnoja känner hon inte av.

–På gott och ont. För det hade kanske kunnat driva mig till att göra den svenska klassikern, men dit har jag inte kommit än, skrattar hon och syftar på kombinationen av fyra stora svenska långlopp.

Det hon mest av allt önskar sig? En lång sommar.

ANNONS

–Jag är väldigt redo för sommarlov just nu, säger kronprinsessan Victoria.

ANNONS