En kraftig explosion skakade en restaurang i Linköping under natten.
En kraftig explosion skakade en restaurang i Linköping under natten. Bild: Pontus Stenberg/TT

Krog i Linköping skakades av explosion

En kraftig detonation inträffade i en restaurang i Linköping under natten till måndagen. Taket rasade in, men ingen människa skadades.

ANNONS
|

Larmet om explosionen i stadsdelen Skäggetorp kom klockan 3.37.

– När polis kom till platsen en stund senare kunde man lokalisera en restaurang där entrén är södersprängd och taket rasat in på grund av en kraftig explosion, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

Polisens bombexperter kallades dit och en stor avspärrning upprättades, vilket påverkade boende i området. Men på eftermiddagen kunde avspärrningen hävas.

Butiker stängda

Restaurangen är fristående men ligger nära bostäder och ett centrum med butiker. Bostadsbolaget Willhem beslutade på morgonen att all verksamhet i centrumet skulle hålla stängd under dagen.

Polisen samlade in vittnesmål på förmiddagen.

– Flera har lämnat iakttagelser. Vi är tacksamma för dem, det är små pusselbitar som i det stora hela hjälper oss att få ihop ett förlopp, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson på polisen.

ANNONS

Ingen gripen

Ingen har gripits. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brand och explosiva varor.

Centerns partiledare Muharrem Demirok, som bor i Linköping, skriver på X, som tidigare hette Twitter:

"Jag vaknade upp av en kraftig smäll. Omöjligt att somna om. Nån km från vår bostad hade en bomb exploderat. Vid centrumet där vi ofta handlar med barnen. Ett vidrigt dåd helt utan hänsyn till människors liv."

Den drabbade restaurangen ligger i stadsdelen Skäggetorp i nordvästra Linköping
Den drabbade restaurangen ligger i stadsdelen Skäggetorp i nordvästra Linköping Bild: Johan Hallnäs
ANNONS