Pege Gustafsson har grundat krocketklubben Haverdals croquet club.
Pege Gustafsson har grundat krocketklubben Haverdals croquet club. Bild: JOEL SUND/TT

Krocket blev sporten för coronakrisen

Krocket – en lämplig sport i coronatider, uppgav Folkhälsomyndigheten lite så där i förbigående i maj. Nu ökar intresset för sporten samtidigt som klubbar växer.

ANNONS

Krocket är en etablerad sommaraktivitet för många med hårda familjeduster hemma på gräsmattan, men vissa har tagit det ett steg längre. I Sverige finns ett 20-tal klubbar som ägnar sig åt krocket.

– Det är jäkligt spännande att spela och kul när det är mycket folk som kommer. Det är en skön utomhussport, säger krocketentusiasten Pege Gustafsson.

För två månader sedan startade han Haverdals croquet club. En krocketklubb på den halländska västkusten, nordväst om Halmstad. På den korta tid klubben har funnits har den fått ihop närmare 50 medlemmar och är en av Sveriges största krocketklubbar. Här spelas krocket mer lik den från ursprungslandet England än den som spelas hemma i trädgårdar.

ANNONS

– Jag vill hjälpa till att bredda sporten så att vanliga människor kan komma ut och känna på hur kul det är. Det är mitt kall på något sätt.

En solig sommardag i juli på golfklubben i Haverdal, där krocketplanen ligger, har han och ett tiotal andra samlats för att spela. Färglada klot rullar över den kortklippta gräsmattan. Det smäller från de avancerade klubborna och sjunger till när ett klot träffar en metallbåge i stället för att komma igenom. Pege Gustafsson säger att sporten handlar mycket om taktik, att det är lite som schack.

– Man måste tänka ett par slag framåt hur de andra kommer slå och så gäller det att vara lite smartare, säger han och skrattar.

Reklam av Folkhälsomyndigheten

Krocket som sport lever en undanskymd tillvaro i Sverige, men i maj hände något som skapade uppmärksamhet. Folkhälsomyndigheten meddelade att personer över 70 år skulle fortsätta undvika kontakt, men kunde träffa andra utomhus om säkerhetsavstånden hålls. Generaldirektör Johan Carlson lyfte fram picknick och krocket som möjliga aktiviteter. Det blev startskottet för en mer intensiv tid för sporten.

– Jag har haft fler samtal än vanligt från privatpersoner och media under den här våren, säger Joi Elebo, ordförande i Svenska krocketförbundet.

Krocket har sedan presskonferensen i maj fått uppmärksamhet i tv, radio och tidningar och förbundet har försökt fånga upp den oväntade uppmärksamheten. Om sporten växer på sikt tack vare detta kan inte Joi Elebo svara på, men för tillfället har sporten fått en skjuts framåt.

ANNONS

– På ställen där det finns öppna klubbar har man märkt av ett ökat intresse.

I Sverige spelas (förutom trädgårdsvarianten) främst tre olika former av sporten: den avancerade varianten associationskrocket, svensk krocket som mest spelas av de erfarna och den snabbare och mer lättillgängliga varianten golfkrocket. I augusti spelas SM i två olika typer av krocket.

– Jag tror att det kommer kunna bli ett större SM än vad det har varit tidigare år, säger Joi Elebo.

Spriten flödar

På krocketklubben i Haverdal hörs prat och skratt över planen. I bland kommer ett missnöjt utrop efter det att en boll hamnat snett. Lise-Lott Sträng och Carl-Magnus Hultberg är här för andra gången. Det är enkelt att komma i gång med sporten, men svårare att bemästra enligt paret.

– Det är roligt, men ganska svårt ändå. Det gäller att öva, säger Lise-Lott Sträng och Carl-Magnus Hultberg fyller i:

– Det svåraste är de slagen man inte provat på mer än någon gång, men vi vill gärna prova på krocket fler gånger. Det är kul.

Ewa Helldin har spelat några fler gånger och tycker att det är en rolig och social sport där man kommer ut i friska luften. Det är också en bra sport under pandemin.

ANNONS

– Vi har lärt oss att hålla distans trots att vi ses ofta, säger hon och fortsätter skrattande:

– Och mycket sprit – på händerna!

Förtidspensionerad för att sprida sporten

Pege Gustafsson har besökt pensionärsföreningar, annonserat i sociala medier och spridit sin kärlek till krocket till vänner och bekanta. Och han har sett hur intresset har ökat.

– Det var jättehäftigt att generaldirektören sade krocket. Jag vet inte var han fick det ifrån, men vi nappade på det där, säger han och fortsätter:

– Vi hänvisar till att Folkhälsomyndigheten har rekommenderat det.

Han har engagerat sig i krocket i drygt två år, och brinner för sporten. Han har varit över och utbildat sig i England för att kunna föra vidare kunskap om och färdighet i sporten.

– Jag tyckte att det var så kul att jag gick i förtidspension. Även om jag älskade mitt gamla jobb kände jag att det finns andra grejer i livet.

Joel Sund/TT

Krocket på Haverdals golfklubb med Haverdals croquet club.
Krocket på Haverdals golfklubb med Haverdals croquet club. Bild: JOEL SUND/TT
Pege Gustafsson har lagt mycket tid och pengar på att få ihop en egen krocketklubb.
Pege Gustafsson har lagt mycket tid och pengar på att få ihop en egen krocketklubb. Bild: JOEL SUND/TT
Carin Johansson Gustafsson instruerar Irene Carlsson hur ett mer avancerad slag går till.
Carin Johansson Gustafsson instruerar Irene Carlsson hur ett mer avancerad slag går till. Bild: JOEL SUND/TT
Vid ett slag ska inte handlederna arbeta utan axlarna.
Vid ett slag ska inte handlederna arbeta utan axlarna. Bild: JOEL SUND/TT
Stort fokus och teknik krävs för att klotet ska hämna där du vill.
Stort fokus och teknik krävs för att klotet ska hämna där du vill. Bild: JOEL SUND/TT
Pege Gustafsson har grundat krocketklubben Haverdals croquet club.
Pege Gustafsson har grundat krocketklubben Haverdals croquet club. Bild: JOEL SUND/TT
Bild: JOEL SUND/TT
Det gäller att hålla koll på sina egna färger under en krocketmatch.
Det gäller att hålla koll på sina egna färger under en krocketmatch. Bild: JOEL SUND/TT
Ewa Helldin granskar resultatet av sitt senaste slag.
Ewa Helldin granskar resultatet av sitt senaste slag. Bild: JOEL SUND/TT
Frankrikes premiärminister Georges Pompidou spelar krocket på Harpsund 1964. I bakgrunden statsminister Tage Erlander och frankrikes utrikesminister Couve de Murville (med klubba i handen). Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Georges Pompidou spelar krocket på Harpsund 1964. I bakgrunden statsminister Tage Erlander och frankrikes utrikesminister Couve de Murville (med klubba i handen). Arkivbild. Bild: Svenskt Pressfoto
Krocketspel i samband med statsministermötet på Harpsund i Sörmland måndagen den 30 juni 2003. Från vänster: Matti Vanhanen (Finland), Anders Fogh Rasmussen (Danmark), Kjell Bondevik (Norge) och Göran Persson (Sverige). Arkivbild.
Krocketspel i samband med statsministermötet på Harpsund i Sörmland måndagen den 30 juni 2003. Från vänster: Matti Vanhanen (Finland), Anders Fogh Rasmussen (Danmark), Kjell Bondevik (Norge) och Göran Persson (Sverige). Arkivbild. Bild: Mats Andersson / TT

Fakta: Krocket

Krocket är ett utomhussällskapsspel och sport där en klubba används för att slå igenom ett klot genom metallbågar i en viss ordningsföljd.

Spelet sker på en kortklippt gräsplan, i tävlingssammanhang likt greenen på en golfbana.

Krocket spelas i Sverige (förutom trädgårdsvarianter) i tre olika former: associations croquet, svensk krocket och golf croquet.

Sporten har sitt ursprung i liknande äldre europeiska spel, men dess nuvarande form slog igenom på 1850-talet i England. 1867 hölls det första brittiska mästerkapet och 1896 bildades All England croquet association.

På 1860-talet kom krocket till Sverige. Fram till första världskriget var spelet ett vanligt nöje på fashionabla badorter.

Svenska krocketförbundet bildades 1985 och anordnar sedan dess SM-tävlingar.

Källa: Nationalencyklopedin / Svenska Krocketförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS