Zoran Milanovic, Kroatiens president. Arkivbild.
Zoran Milanovic, Kroatiens president. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Kroatiens president: Nej till Sverige i Nato

ANNONS

Den kroatiske presidenten Zoran Milanovic vill att Kroatien stoppar Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Nato, i linje med sina tidigare uttalanden.

På en presskonferens under onsdagen sade Milanovic, som är mitt uppe i en dispyt med landets premiärminister Andrej Plenkovic, att Kroatien borde följa Turkiets exempel och säga nej till ansökan för att få igenom politiska förändringar.

Mer exakt vill han ändra på vallagarna i grannlandet Bosnien och Hercegovina, för att bosnienkroater lättare ska kunna väljas till ledande positioner.

Det är dock inte presidenten som avgör frågan. Den kroatiska regeringen har uttalat sitt stöd för ett svenskt och finländskt medlemskap.

ANNONS

"Jag välkomnar ansökningarna av Finland och Sverige för Natomedlemskap. De är våra nära partners, delar våra värderingar och deras anslutning kommer att bidra till vår allians", twittrar Kroatiens utrikesminister Gordan Grlić Radman.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att han inte kommer att rösta för ett svenskt medlemskap i Nato, och under onsdagen återupprepade han, bland annat, anklagelser om att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK.

Turkiet och Kroatien är båda medlemmar i Nato, och samtliga medlemsländers parlament måste godkänna en utvidgning av militäralliansen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS