Kritiserar regeringen för passkaoset: "Klantat till det”

En och en halv miljon svenskar beräknas vara i behov av nya pass, men halvårslånga köer tvingar nu människor att avboka sina planerade resor. Runt 170 personer har ilsknat till på väntetiderna – och JO-anmält polisen. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell kräver att regeringen agerar för att lösa problemen.
– Människor ska inte behöva få sina sommarsemestrar inställda bara för att polisen och regeringen har klantat till det, säger han.

ANNONS
|

Frustrationen stiger bland människor som dag efter dag letar efter möjligheter att förnya sina pass. Uppskattningar visar att det kan handla om 1,5 miljoner personer som är i den situationen. Men i flera regioner, främst i storstadsområdena, är det en näst intill omöjlig uppgift att få tag på en tid och en familj på fyra personer kan få vänta till långt in på hösten innan det finns en lucka.

Polismyndigheten har lagt stor del av skulden på medborgarna som inte förnyat sina pass under pandemin, och samtidigt lovat att försöka lösa situationen. Bland annat genom att utöka öppettiderna och utbilda fler handläggare.

ANNONS

LÄS MER:Polisen: Medborgarna har ansvar för långa passköer

170 har anmält polisen

I takt med att människor upptäckt att det är svårt att hitta passtider har kritiken mot Polismyndigheten blivit allt mer kraftfull. I början av veckan hade ett 20-tal personer anmält polisen till Justitieombudsmannen, JO, som granskar hur myndigheter sköter sina uppdrag. På torsdagseftermiddagen hade antalet stigit till runt 170 anmälningar. JO meddelade dock på fredagen att passhanteringen inte kommer att granskas, eftersom polisen är medveten om problemet.

Moderaternas Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, här tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.
Moderaternas Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, här tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, förstår människors ilska. Han kallar den uppkomna situationen ”bedrövlig” och tycker att det är tydligt att både polisen och regeringen har brustit i sitt ansvar.

– Det är polisen som utfärdar pass, så där ligger ett ansvar, men ytterst är det regeringen som ska styra sina myndigheter, säger han.

Forssell menar att det är en mänsklig rättighet att få röra sig fritt men att staten nu sätter ”käppar i hjulen” för den möjligheten.

– Det är barnfamiljer som ska åka på semester, företag och anställda som behöver resa och personer som vill återförenas med släktingar som nu drabbas.

Gäller bara fem år

Johan Forssell påpekar att det länge varit känt att många pass var på väg att gå ut och skulle behöva förnyas – och menar att både polisen och regeringen borde ha tagit höjd för detta.

ANNONS

Att många pass löpt ut under pandemiåren när människor inte kunnat resa som tidigare, är en av förklaringarna. Att deras giltighet i dag bara är fem år jämfört med tidigare tio år en annan.

I många polisregioner kan en familj få vänta uppemot ett halvt år för en tid för att förnya pass.
I många polisregioner kan en familj få vänta uppemot ett halvt år för en tid för att förnya pass. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den situation som nu uppstått måste lösas och alla resurser som krävs sättas in, poängterar Forssell:

– Det handlar om att kalla in extrapersonal, vrida och vända på alla möjligheter för att hantera de flaskhalsar som finns i systemet.

På sikt tycker han dock att Sverige bör utreda om det är polisen som ska sköta passhanteringen eller om det kan flyttas över till någon annan myndighet.

– Det finns väldigt många fler prioriterade uppgifter för polisen i dag än att ansvara för passhanteringen. Att arbeta brottsförebyggande och få stopp på skjutningarna till exempel.

”Kafka-liknande”

Rättsexperten Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet, menar att passkaoset kan vara ett brott från statens sida gentemot medborgarna.

I praktiken innebär bristerna i passhanteringen att människors rörelsefrihet begränsas, vilket strider mot medborgarnas grundlagsskyddade rättigheter.

– Om effekten i förlängningen blir att man inte kan lämna landet, så sker det i strid med den principen, säger han.

Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet.
Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet. Bild: Privat

Möjligheterna att som privatperson få till en rättelse, överklagan eller kompensation är dock mycket små i detta fall. JO-anmälningarna kommer möjligen leda till kritik mot Polismyndigheten, dock ingen direkt förändring för medborgare som drabbats.

ANNONS

– Det som är speciellt i den här situationen är att det inte finns någon möjlighet att överklaga något beslut eller använda sig av en dröjsmålstalan, eftersom man inte lyckas inleda något ärende. För att det ska gå måste jag först kunna få en tid att ansöka om pass på, då finns det en möjlighet att begära en överklagan, säger han.

– Men det är ju inte det som är problemet här. För får man en tid så får man ju sitt pass. Så det är lite av en Kafka-artad situation eftersom man inte ens får möjlighet att ansöka om ett pass och därför heller inte kan överklaga felaktigheter.

Ansvaret, menar han, ligger både på polisen och regeringen.

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S): Polismyndigheten jobbar för att öka kapaciteten i passutfärdandet och bättre anpassa verksamheten till den mycket stora efterfrågan, till exempel genom utökade öppettider och fler passhandläggare. Enligt myndighetens prognos kommer vi snart kunna se effekter av detta.
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S): Polismyndigheten jobbar för att öka kapaciteten i passutfärdandet och bättre anpassa verksamheten till den mycket stora efterfrågan, till exempel genom utökade öppettider och fler passhandläggare. Enligt myndighetens prognos kommer vi snart kunna se effekter av detta. Bild: Nils Petter Nilsson

Morgan Johansson: Ska snart se förbättringar

I regeringen är det justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) som är ansvarig för frågorna. GP har sökt honom för en intervju. Han avböjer dock att svara på frågor, genom sin pressekreterare, och ger i stället några korta kommentarer skriftligen. Han säger ingenting om hur han ser på regeringens ansvar för den situation som uppstått, men slår fast att ”det är förståeligt att långa väntetider för att få ett nytt pass skapar irritation och praktiska problem för människor som planerar att resa”.

ANNONS

– Det är angeläget att väntetiderna kortas. Justitiedepartementet har en återkommande dialog med polisen och följer myndighetens arbete för att effektivisera processen, säger han vidare.

Johansson menar att polisen länge sett att människor inte förnyat sina pass under pandemin och därför, sedan drygt ett år tillbaka, genomfört informationskampanjer som uppmanat allmänheten att se över giltighetstiden för sina pass. Han tillägger att polisen nu jobbar för att öka kapaciteten i passutfärdandet och att bättre anpassa verksamheten till den stora efterfrågan.

Inom kort tror han att den kaotiska situationen ska förbättras.

– Enligt myndighetens prognos kommer vi snart kunna se effekter av detta.

Provisoriskt pass – en möjlighet

Den som måste resa men saknar gällande pass kan ansöka om ett tillfälligt pass som gäller för den aktuella resan, dock längst i sju månader. Den som tänker resa med ett provisoriskt pass bör dock kolla så att det gäller för inresa till det land som ska besökas.

Den som ansöker om ett tillfälligt pass måste, precis som vid ansökan om vanligt pass och nationellt identitetskort, vara svensk medborgare och kunna styrka sin identitet.

I Göteborg går det att ansöka om ett provisoriskt pass på Landvetter. Resväg och eventuella mellanlandningar måste uppges.

Källa: Polisen.se

LÄS MER:Passtider säljs på Facebook – kan vara brottsligt

LÄS MER:Polisens misstanke: Bottar bokar passtider

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS