Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kritikstorm mot Ann Linde efter tweet

Efter att USA:s president Joe Biden erkänt massmorden på armenier under första världskriget som ett folkmord, ökar nu pressen på Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att göra det samma.
Utrikesministern har twittrat om massakern – men inte använt ordet folkmord. I stället skrev Ann Linde att ”massövergreppen” aldrig får glömmas eller upprepas. Reaktionerna från flera riksdagspartier har inte låtit sig vänta.

I och med ett uttalande från Vita huset, på minnesdagen för massakern av armenier i vad som då hette Osmanska riket, 1915, erkände USA:s president Joe Biden det hela som ett folkmord. Något som Turkiet förkastade och Armeniens premiärminister välkomnade.

Men även i Sverige har erkännandet vållat debatt, detta efter att utrikesminister Ann Linde på Twitter undvikit att använda ordet folkmord – något som verkar gå i linje med Sveriges förhållningssätt till frågan.

I stället valde utrikesministern att beskriva det hela med ordet ”massövergreppen”, och skrev vidare att ”skildringar från 1915 vittnar om stort mänskligt lidande och skoningslös grymhet som aldrig får glömmas eller upprepas.”

Kraftig kritik från oppositionspartierna

Socialdemokraterna bestämde under en partikongress 2009 att Sverige skulle klassa händelsen som folkmord och även riksdagen ställde sig 2010 bakom att erkänna utrensningarna på armenier i dagens Turkiet som folkmord – men den dåvarande alliansregeringen verkställde aldrig det beslutet. Inte heller den rödgröna regeringen, som efterträdde Alliansen, tog det avgörande steget.

Joe Bidens erkännande får ros av flera politiker, därav förre V-ledaren Jonas Sjöstedt, som på Twitter kallar USA:s erkännande viktigt och tillägger att han nu hoppas på att fler länder blir mer tydliga i frågan.

Vidare kritiserar han starkt Turkiet, som ”förnekar och förfalskar fortfarande historien”.

”Det är Sveriges uppgift att tydligt säga som det var. Regeringens undfallenhet och anpassning inför Erdogans diktatur är beklämmande”, avslutar V-politikern.

Människor köar för att lägga blommor vid monumentet över folkmordet 1915 i Armeniens huvudstad Jerevan, på minnesdagen 24 april 2021. Bild: Davit Abrahamyan
Människor köar för att lägga blommor vid monumentet över folkmordet 1915 i Armeniens huvudstad Jerevan, på minnesdagen 24 april 2021. Bild: Davit Abrahamyan

”Skamligt”

Även riksdagsledamoten Björn Söder (SD) stämmer in i kritiken, dock i en hårdare ton.

Han ställer frågan varför folkmordet inte erkänns: ”Ni har ju lovat det i valrörelser, ni har kongressbeslutet om det, riksdagen har tillkännagett att ni ska göra det. Ändå vägrar ni! Skamligt! Ni är inte det minsta måna om offren.”

Maria Hind Alias, ordförande i S-föreningen emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism, säger till Expressen att hon är besviken och ledsen, och att ordvalet är provocerande.

– Det jag stör mig på är att utrikesministern väljer att kalla det för massövergrepp. Det här är ett av de första folkmorden på 1900-talet. Det var mina förfäder som slaktades, halshöggs och kvinnor blev våldtagna. Jag har släktingar som är gamla nu men som pratade med oss yngre om det, för att vi skulle komma ihåg, säger hon till tidningen.

Bild från 1915 som visar civila armenier under bevakning av beväpnade osmanska soldater. Bild: Okänd
Bild från 1915 som visar civila armenier under bevakning av beväpnade osmanska soldater. Bild: Okänd

Hänvisar till tidigare kommentar

När GP söker Ann Linde hänvisar hennes pressekreterare till följande kommentar av utrikesministern:

”Jag noterar president Bidens erkännande av massövergreppen mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter år 1915 som ett folkmord. Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget.

”Skildringar från 1915 vittnar om skoningslös grymhet. Det är viktigt att vi minns och lär oss av de mörka kapitlen i vår historia för att förhindra upprepning.”

Det tilläggs att Sveriges ambassadör i Jerevan under gårdagen deltog vid den årliga ceremonin för att hedra offren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.