Kritiken: Jobben på Samhall är för enformiga

Nu får Samhall en knäpp på näsan av Riksrevisionen. I en färsk granskning konstateras att det statliga bolaget, som ska sysselsätta funktionsnedsatta, brister i att erbjuda sina anställda utvecklande arbeten.
– Vi har ett utvecklingsarbete att göra, säger Sara Revell Ford, vd på Samhall.

ANNONS
|

Det är med frågan, ”Uppfyller Samhall sitt samhällsuppdrag?” som Riksrevisionen granskat det statliga bolaget. Samhall har som uppgift att skapa en meningsfull sysselsättning åt personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga. Det kan till exempel handla om jobb inom städ, tvätt eller fastighetsskötsel.

Granskningen kom till efter larm om att det inte är personer med störst behov som får jobben på Samhall. Det har bland annat konstaterats i en rapport från Arbetsförmedlingen, som anvisar jobben till Samhall.

Ensidiga jobb

I en granskning som publicerades på torsdagsmorgonen slår Riksrevisionen fast att Samhall i delar brister i att leva upp till sitt uppdrag. Det handlar bland annat om att man erbjuder alltför ensidiga jobb med för små möjligheter att utvecklas.

ANNONS

”Stora personalgrupper och ett för ensidigt utbud av arbetsuppgifter begränsar möjligheterna att erbjuda anpassade jobb och därmed utveckling i arbetet, vilket är syftet med verksamheten,” skriver Riksrevisionen.

Sara Revell Ford, som är vd på Samhall, menar att bolaget har ett utvecklingsarbete att göra, och att hon till stor del delar Riksrevisionens slutsatser. Samhall har inlett ett förändringsarbete sedan två år tillbaka, framhåller hon.

– Jag ser att vi har ett arbete att göra som går i samma riktning som Riksrevisionen pekar på. Och samtidigt finns det förutsättningar runt bolaget som behöver ses över, det är också sådant som vi har lyft med ägaren, staten. Jag välkomnar Riksrevisionens granskning, det är ett underlag som vi till stor del delar, säger hon.

Sara Revell Ford, vd.
Sara Revell Ford, vd. Bild: Oskar Omne

Enligt Riksrevisionen ligger skulden för att Samhall inte fullt ut lever upp till sitt samhällsuppdrag hos ägaren, alltså staten genom regeringen. Styrningen från regeringen har enligt granskningen varit för starkt fokuserad på affärsmässighet och ekonomisk utveckling.

Samhall sysselsätter cirka 24 000 personer på 600 orter runt om i landet.

LÄS MER:Samhall satsar på långtidsarbetslösa

LÄS MER:1 500 fick jobb via Samhall

ANNONS