Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett vinsttak för privata företag i skola och omsorg.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett vinsttak för privata företag i skola och omsorg.

Kritik mot dödfött vinstförslag

Regeringen och Vänsterpartiet vill införa ett vinsttak för privata företag i skolan och omsorgen. Men Alliansen och Sverigedemokraterna tänker stoppa förslaget.

ANNONS
|

Efter långa förhandlingar har regeringen och Vänsterpartiet enats om ett lagförslag som ska begränsa vinster i välfärden. Nu ska skattepengar gå till det de är avsedda för, deklarerade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt på en gemensam pressträff.

- Vi kommer att göra det ganska ointressant för den som vill tjäna pengar på att ge sig in i välfärden, säger Jonas Sjöstedt och tillägger att inga företag ska behöva lägga ner, men att de kan behöva fundera över hur verksamheten bedrivs.

ANNONS

Reepalus tak

S, MP och V har landat i att gå vidare med det omdiskuterade vinsttak som utredaren Ilmar Reepalu föreslog – sju procent av operativt kapital, plus statslåneräntan.

Ardalan Shekarabi motiverar förslaget med att det finns en folklig ilska mot att skattepengar går till vinstuttag.

- Beräkningar visar att övervinsterna 2015 uppgick till cirka 4,7 miljarder kronor. Det är pengar som behövs i vår gemensamma välfärd och skulle räcka till att till exempel anställa 8000 gymnasielärare. När vi ställer krav på att en större del av våra skattemedel ska gå till verksamheten finns förutsättningar för att höja kvaliteten, säger Shekarabi.

Men lagförslaget har inga utsikter att gå igenom riksdagen och bli verklighet. Allianspartierna och Sverigedemokraterna säger tvärt nej. Det hjälper inte att Shekarabi säger att man lyssnat på den massiva kritiken mot Reepalus förslag och justerat vissa delar. Bland annat undantas nu så kallade idéburna aktörer och små aktörer som knappt har något operativt kapital ska ändå tillåtas göra en viss vinst.

"Attack mot valfriheten"

C-ledaren Annie Lööf kallar förslaget en attack mot valfriheten, Liberalernas ledare Jan Björklund varnar för att mängder av aktörer kommer att drivas i konkurs och SD:s ekonomiskpolitiske talesperson säger att förslaget syftar till att införa ett offentligt monopol i välfärden.

ANNONS

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att det är ett dåligt förslag som inte åtgärdar problemen i välfärden.

- Jag tycker att skattepengar ska användas effektivt och på ett bra sätt, vi ska inte slösa med skattebetalarnas pengar. Men då ska vi fokusera på hårda kvalitetskrav så att den som är äldre får en god äldreomsorg och så att barn får en bra skola. Men det här förslaget leder inte till det, säger hon.

Lyssnat på kritik

Vänsterpartiet villkorade sitt stöd för regeringens budgetar efter valet 2014 med att regeringen skulle lägga fram ett förslag om vinster i välfärden före valet i år.

Jonas Sjöstedt är mycket nöjd med förslagen, trots att de tillåter viss vinst och att han vet att de kan stoppas i riksdagen.

- Men det fina med det är att vi då redan har ett datum då det kommer upp igen, den 9 september, i valet, säger Sjöstedt.

ANNONS

- Då kan väljarna bestämma att den här modellen vill vi ha, pengar till välfärden ska gå till välfärden, säger han.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

Ett krav på tillstånd införs för aktörer som vill driva verksamhet inom skola och omsorg. För att få detta tillstånd ställs ett antal krav:

Ett vinsttak på högst sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

Regeringen tänker återkomma med justeringar av förslagen, som innebär att idéburna aktörer inte ska omfattas av samma krav som övriga aktörer, samt att ett visst positivt rörelseresultat ska vara tillåtet oavsett storleken på det operativa kapitalet, detta för att hjälpa små aktörer.

En proposition ska presenteras i mars.

ANNONS