Kritik mot att bara Romson petas

Gustav Fridolin får fortsatt förtroende – Åsa Romson tvingas kliva av. Och diskussionen om att kvinnor bedöms hårdare i politiken får ny näring.

ANNONS
|

Riksdagsledamoten Jabar Amin är kritisk till att valberedningen föreslår att Åsa Romson ersätts, samtidigt som Gustav Fridolin får stanna kvar.

– Tyvärr kommer det här skada Miljöpartiets feministiska profil. Tillsammans med den bristande hanteringen av handskakningen, av Mehmet Kaplan och hela den debatten – allt det skadar oss ordentligt, säger han.

Jabar Amin säger att valberedningen så sent som den 20 mars var helt ense om att ge båda språkrören förnyat förtroende vid helgen kongress. Sedan dess har partiet skakats av skandaler.

– Den bristfälliga hanteringen av den situationen beror huvudsakligen på bristande omdöme från vårt manliga språkrör. Då är det mycket märkligt att det är kvinnan – som har mindre ansvar för kaoset – offras, säger Jabar Amin.

ANNONS

Derya Tumayer, en av två ordförande för Miljöpartiet i Göteborg, stödjer valberedningens förslag och tycker inte att man ska se det som "en kvinnofråga" att bara Gustav Fridolin får sitta kvar. Samtidigt är hon medveten om att förslaget kan vålla diskussioner.

– Jag tror definitivt att vi kommer att få en del kritik kring det här, men jag vill fortfarande säga att det är en helhetsbedömning som valberedningen har gjort.

Frågan om hur det stämmer överens med Miljöpartiets profil att bara det kvinnliga språkröret byts ut kom också upp på den presskonferens där valberedningen presenterade sitt förslag. Enligt Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen, handlar det om att man tittat på de två språkrören var för sig och gjort en bedömning av deras stöd och politiska förmåga.

Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg, tycker att det är en rimlig hållning – men han förstår att man kan landa i andra slutsatser.

– Man kan tycka och tänka mycket om det. Jag har ingen färdig uppfattning, säger han.

Han påminner om att valberedningen tvingats ta fram sitt förslag på väldigt kort tid.

– Det är ingen vanlig situation.

Grön Ungdom är positivt till den föreslagna förändringen. Språkröret Mårten Roslund säger att Isabella Lövin har visat en bra förmåga att få igenom sakpolitik och att hon har ett högt förtroende. Och han tycker inte att det kolliderar med partiets ideal att bara Romson petas – tvärtom.

ANNONS

– Vi bedömer våra företrädare som individer. Att säga att en kvinna inte kan ifrågasättas är ju att inte ta hennes prestationer på allvar, säger Mårten Roslund.

Fakta: Förslaget

Miljöpartiet har ordinarie kongress i Karlstad i slutet av veckan.

Den 25 april ställde språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson sina platser till förfogande, samtidigt som de signalerade att de helst stannar kvar.

Valberedningen kallade i går till presskonferens för att presentera sitt förslag: att Gustav Fridolin får förnyat förtroende, men att Åsa Romson byts ut mot biståndsminister Isabella Lövin.

Kort efteråt kom beskedet att Åsa Romson avgår från sin post som miljöminister.

ANNONS