Kritik mot asylrapportering

I flera år har medier inte låtsats om baksidan av Sveriges generösa migrationspolitik. Det anser flera ledande journalister vid en debatt i Stockholm.

ANNONS
|
-Medier och politiker har misskött den här frågan under decennier, säger Lasse Granestrand, frilansjournalist efter 31 år på DN.

I samtalet på Publicistklubben i måndags fick han stöd av flera samhällsjournalister, bland annat om att medier misslyckats med att problematisera migrationspolitiken sedan Alliansen och Miljöpartiet 2011 valt en gemensam linje.

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Television, håller med.

Ett parti
-Det blir svårare när det bara är ett parti som tycker en sak och alla andra tycker precis lika, säger han.

De lyfter fram rapporteringen kring budgeten 2014, då etablerade medier talade mer om försvarets kostnader än om migrationens snabba kostnadsökning till mångdubbelt högre belopp.

Jörgen Huitfeldt, programledare på radions Studio Ett, anser att problemet bottnar i värderingar, där de "internationalistiska" journalisterna ofta skiljer sig från väljare och lyssnare.

-Vi har varit usla på att skildra migrationen så som det är, nämligen att det är en målkonflikt mellan att satsa mer på skolan eller äldrevården eller att vara Europas mest generösa land för migration, säger Huitfeldt.
Expo hugger emot

Granestrands åsikt fick mothugg från Expos Daniel Poohl, som varnade för att journalistiken kan anamma en högerpopulistisk logik.

ANNONS
-Jag är orolig att vi ska flytta in varenda jäkla samhällsproblem in i den här så kallade invandringsfrågan, säger Daniel Pool.

Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, tycker inte att medierna har sopat migrationsfrågorna under mattan.

-Nej, det här är ingen ny kritik, det är så det brukar heta på exempelvis Flashback. Jag vet inte om det är mer sant nu än tidigare, jag tror inte det. Jag tycker inte att medierna har varit mer eller mindre kritiska än i andra frågor, säger han.

Sverige tog under sista halvåret 2015 emot cirka 134 asylsökande på 10 000 svenskar, flest per capita i EU.

Tyskland tog emot omkring 36 asylsökande på 10 000 tyskar.

I oktober prognostiserade Migrationsverket kostnader, inklusive för kriminalvård och domstolsväsende, till 60 miljarder kronor 2016 och 73 miljarder kronor 2017.

Källa: Eurostat

Publicistklubben debatterar bland annat aktuella frågor om journalistik och delar ut stipendier.

Ordförande är journalisten och författaren Björn Häger.

Se den aktuella debatten här: https://youtu.be/8FMjttA9bcM

ANNONS