Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar Judiska församlingen i Malmö.
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar Judiska församlingen i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Kristersson: Risk för vågor av antisemitism

Judar i Malmö känner oro och rädsla för sin egen säkerhet efter terrorgruppen Hamas omfattande attacker mot Israel.
– De beskriver hur judiska barn trakasseras, säger statsministern Ulf Kristersson (M) efter ett möte med Judiska församlingen i Malmö.

ANNONS

Under sitt besök hos församlingen i Malmö fick statsministern vittnesmål om hur stadens judar upplever situationen just nu.

– Jag är mycket bekymrad över den antisemitism som frodas, mycket bekymrad över de hot som judar utsätts för. De beskriver hur judiska barn trakasseras. Det är ovärdigt Sverige, säger Ulf Kristersson.

– Just nu är det rätt uppenbart att risken för vågor av antisemitism i Sverige är stor och det ska stoppas, säger statsministern.

Barnfamiljer oroade

Framför allt är barnfamiljer väldigt oroliga, berättar Fredrik Sieradzki, talesperson för församlingen.

– Bara att lämna sina barn till skolan på morgonen. Kommer det att hända någonting? Kommer de bli trakasserade? Kommer de bli hotade? Den oron är väldigt påtaglig, säger Fredrik Sieradzki.

ANNONS

De senaste dagarna har det skett demonstrationer på flera håll i landet som kan uppfattas som ett firande av Hamas attacker mot Israel. I exempelvis Malmö har det hållits flera bilburna demonstrationer.

– Det är djupt ovärdigt att åka runt och hylla terrorangrepp på hundratals, kanske tusentals, civila dödsoffer. De borde skämmas och det är en skamfläck för Sverige att det kan äga rum över huvud taget, säger Ulf Kristersson.

Församlingen i Malmö känner vanmakt när de ser människors firanden, säger Sieradzki.

– Det är klart att folk har känslor, men det har vi också. Många av oss har släktingar, vänner eller vänners vänner som har blivit mördade nu. Ingen av oss känner en lust att gå ut på gatorna att skrika ut vårt hat. Vad vi vill är att sörja, känna solidaritet med de som har överlevt och be för att det ska bli fred, säger Fredrik Sieradzki.

"Ha en fredad zon"

Konflikten får inte tas till Malmö och Sverige, säger han. Det är något som församlingen påpekat varje gång det har hänt något i Mellanöstern.

– Vi bor här och vi måste ha en hållbar situation för oss, men också för alla andra som bor i den här staden.

Stat, kommun och skolor måste vara bestämda i att hat och hot mot judar är oacceptabelt, framhåller statsministern.

ANNONS

– Och självklart att polisen tillsammans med andra säkerhetsmyndigheter gör det som krävs för säkerställa både den personliga tryggheten och säkerheten men också att judiskt liv ska kunna finnas. Både i Malmö och på andra orter i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö.
Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS