Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kristersson kräver en ny svensk coronastrategi

Moderatledaren Ulf Kristersson krävde att den svenska coronastrategin förändras under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
– Smittspridningen minskar inte av bekymrade miner på presskonferenser, säger han.

ANNONS
|

Ulf Kristersson lyfte fram den svenska coronastrategin under sitt första inlägg i onsdagens partiledardebatt. Han pekade också på vikten av att regering och höga myndighetsföreträdare lever som de lär. Han riktade också kritik mot att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson kunde åka på semester under pandemin – utan att regeringen kände till det.

– Det är obegripligt att ingen i regeringen visste att chefen för svensk krisberedskapsmyndighet lämnat landet. I andra länder hade det lett till att fler än chefen fick avgå.

Måste kliva fram

Han sa att vårens testkaos inte fick upprepas och föreslog att allt från företagshälsovård till tandläkare används för att skynda på processen med vaccineringar och att Försvarsmakten får en roll.

ANNONS

– Det är obegripligt att Sveriges överbefälhavare ska be om att få göra en insats. Regeringen måste kliva fram eller stiga åt sidan, säger han.

Även Ebba Busch (KD) var starkt kritisk till hur regeringen hanterat pandemin och påminde om att hon själv fick kritik när hon sa att regeringen ”med berått mod” tillåtit en hög smittspridning och därmed höga dödstal.

– Men nu har kritiken mot mig fastnat i halsen.

”Har saknat ledarskap”

Hon pekade på att vi under de närmaste dagarna kommer att passera 10 000 avlidna med covid-19 och sa att vi under pandemin saknat ett nationellt ledarskap.

– Ledarskap är att våga bryta upp mot den inslagna vägen när man ser hur fel det blev. Varför stod man kvar? Jo, man ville ducka. Jag vet det, för jag frågade dem, säger Ebba Busch.

Statsminister Stefan Löfven (S) ägnade sitt inledningsanförande till att lägga fram ett förslag för skapa arbetsro för äldreomsorgen, en sektor vars brister blivit uppenbara under krisen. Förslaget som omfattar fyra punkter handlar om att kommunerna ska avstå från skattesänkningar, ha fullt fokus på välfärden, använda de extra statliga pengar som är avsatta till äldreomsorgen just till äldreomsorgen samt att stoppa privatiseringar av äldreomsorg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS