Kristersson: ”Jag är redo att axla ansvaret”

M-ledaren Ulf Kristersson flirtar nu öppet med Centerpartiet genom att lyfta fram skogens betydelse. Och han har inga planer på att göra det enkelt för Löfvens efterträdare i november – Moderaterna kommer rösta nej till en ny S-statsminister.
– Jag är redo att axla ansvaret, även om det är mycket kort tid kvar till nästa val, säger partiledaren Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

När statsminister Stefan Löfven (S) i november ersätts som S-ledare kommer han också begära avsked som statsminister. Det blir då upp till talman Andreas Norlén att ännu en gång försöka få riksdagen att acceptera den han föreslår att ta över. Ungefär samtidigt ska regeringen försöka få sin budget genom riksdagen, vilket kräver stöd av både Vänsterpartiet och Centerpartiet.

LÄS MER:Talmannen laddar för ny regeringskris: ”Tar eländen när de inträffar”

LÄS MER:Annie Lööf tror det blir svårt att stödja regeringens budget

Allt detta med bara månader kvar till nästa ordinarie val, som hålls i september 2022.

Om talmannen föreslår Löfvens efterträdare, som i nuläget ser ut att bli finansminister Magdalena Andersson, till ny statsminister kommer inte Moderaterna att göra någonting för att hjälpa till.

ANNONS

– Vi kommer inte medverka till att ännu en socialdemokrat blir statsminister, vi kommer självklart att rösta nej till det, säger Ulf Kristersson.

Han menar att den sittande regeringen aldrig borde ha tillträtt och att den bör avsättas så fort som möjligt.

– Senast vid nästa val.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Strängnäs.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Strängnäs. Bild: Nils Petter Nilsson

Redo att axla ansvaret

Under mandatperioden har Ulf Kristersson två gånger försökt att bilda regering, 2018 och nu i somras. Men han har inte lyckats samla det stöd som krävs, till följd av mandatfördelningen i riksdagen. Trots det säger han sig vara beredd att försöka igen.

– Jag är redo. Det har jag sagt gång på gång, att vi hela tiden är redo att axla ansvaret, även om det är mycket kort tid kvar till nästa val.

Regeringen hoppas på att V och C även denna gång ska agera som vid statsministeromröstningen i somras, det vill säga lägga ned sina röster och på så sätt släppa fram den nya S-ledaren som statsminister. Regeringen lägger dessutom en budget just nu som man kryddar med förslag som man hoppas ska få V och C att vilja stödja den.

Samtidigt står det klart att M nu försöker locka tillbaka Centerpartiet till sitt alternativ. Kristersson har på senare tid tonat ned konflikterna med C och framhöll nyligen i en intervju med Expressen att man ”inte är ovänner” och tycker lika i många frågor. Skulle man lyckas är det bäddat för ännu en regeringskris i höst.

ANNONS

Flirtade med C

I sitt tal i Strängnäs på söndagen lyfte Kristersson fram en av C:s hjärtefrågor – skogen. Frågan är just nu orsak till den pågående konflikten mellan Lööfs parti och Miljöpartiet i regeringssamarbetet.

LÄS MER:Löfvens fixare ska lösa konflikt mellan C och MP

Men att det handlade om att försöka locka C tonar han ned.

– Det är ett sätt att säga att skogen är viktig på väldigt många sätt. Den är viktig för oss moderater, flera hundra tusen skogsägare, för alla som använder skog och mark, som jag själv. Och den är viktig för dem som bryr sig om klimatet och inser att skogen kan göra väldig nytta för klimatet, säger Kristersson.

– Men den är också viktig för dem som tycker att Miljöpartiet inte borde ha vetorätt i fråga om svensk skogspolitik.

”För många allvarliga problem

Mest tid ägnade dock Kristersson åt brottsligheten. M vill göra det möjligt att använda terrorlagstiftningen för att komma åt kriminella gäng, detta genom att utvidga Lagen om hemliga tvångsåtgärder som i dag är inriktad mot terrorister och spioner.

Partiets nya paroll är ”Nu får vi ordning på Sverige”.

– Det är för många riktigt allvarliga problem som den här regeringen år efter år inte löser. Så kan vi inte ha det. Vi kan inte ha en dödlig skjutning varje vecka, 675 000 invandrare i Sverige som är beroende av bidrag och en klimatpolitik som inte ens når upp till de egna klimatmålen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS